Обществен съвет на нюйоркския район Манхатън даде символичното си съгласие за строежа на джамия близо до мястото на бившите кули близнаци на Световния търговски център, които бяха разрушени при терористични нападения на 11 септември 2001 г.

В. "Ню Йорк пост" пише, че съветът на жителите на Манхатън е одобрил проекта с 29 на 1 гласа и 9 въздържали се, въпреки острите и гневни протести на някои роднини на повече от 2700-те жертви на нападенията. Сред загиналите имаше и стотици полицаи и пожарникари, които опитваха да спасят хората от срутващите се небостъргачи, в които терористи се врязаха с два пътнически самолета.

Съветът няма правомощия да се разпорежда за строежи в района, но становището му при строежа на джамия се смята за важно за овладяване на бъдещи протести. Строителните проекти се одобряват официално от общинския съвет на града.

Около 150 протестиращи прекъснали дебатите в опит да блокират строежа на джамията близо до т.нар. Кота Нула. Паметта на загиналите при атентатите от 11 септември все още е ярка сред нюйоркчани. "Това е лобно място", заяви пенсионираният заместник-началник на противопожарната служба Ал Сантора. 23-годишният му син Кристофър е сред жертвите на нападенията.

"Определено имам проблем да се появи джамия върху това място и те (терористите) да се хвалят какво са сторили", заяви Сантора, цитиран от "Ню Йорк пост". Той и съпругата му Морийн бяха сред протестиращите.

Поддръжници на проекта за строеж на джамията заявяват, че тя ще е място за молитва на умерени мюсюлмани и ще е противодействие на омразата.

Източник: БТА