Строят индустриална зона на площ 2 877 дка за 53 млн. евро край Шумен

1219
Строят индустриална зона на площ 2 877 дка за 53 млн. евро край Шумен

Индустриална зона за високотехнологични производства ще бъде създадена на площ от 2 877 декара край Шумен, реши днес Общинският съвет.

Във високотехнологичния парк ще бъдат включени общински земи, имоти от държавния поземлен фонд и земи на училищното настоятелство, разположени край пътя Шумен-Варна, в района до фирма "Алкомет".

Общинският съвет ще разгледа офертите на 7 фирми, които кандидатстват за изграждането на парка. Най-голямата инвестиция ще бъде в завод за преработка на твърди битови отпадъци и биомаса в синтетично гориво, за чието изграждане са предвидени 53 000 000 евро.

Другите предложения са за изграждане на заводи за коприна, производство на биоетанол, оптични носители на информация, регенериране на отработени масла, предприятие за соларно-енергийни оптични концентратори и високотехнологичен логистичен център.

Общият размер на очакваните инвестиции е 151 000 000 евро. За изграждането на предприятията, общината ще предостави на инвеститорите земя на преференциални цени, която няма да може да се продава за срок от 5 години.

ОбС определи срок от 4 години за въвеждане на обектите в експлоатация. При неизпълнение на договорните задължения, предприемачите ще плащат неустойка от 1 процент от общата сума на инвестицията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg