Индустриална зона за високотехнологични производства ще бъде създадена на площ от 2 877 декара край Шумен, реши днес Общинският съвет.

Във високотехнологичния парк ще бъдат включени общински земи, имоти от държавния поземлен фонд и земи на училищното настоятелство, разположени край пътя Шумен-Варна, в района до фирма "Алкомет".

Общинският съвет ще разгледа офертите на 7 фирми, които кандидатстват за изграждането на парка. Най-голямата инвестиция ще бъде в завод за преработка на твърди битови отпадъци и биомаса в синтетично гориво, за чието изграждане са предвидени 53 000 000 евро.

Другите предложения са за изграждане на заводи за коприна, производство на биоетанол, оптични носители на информация, регенериране на отработени масла, предприятие за соларно-енергийни оптични концентратори и високотехнологичен логистичен център.

Общият размер на очакваните инвестиции е 151 000 000 евро. За изграждането на предприятията, общината ще предостави на инвеститорите земя на преференциални цени, която няма да може да се продава за срок от 5 години.

ОбС определи срок от 4 години за въвеждане на обектите в експлоатация. При неизпълнение на договорните задължения, предприемачите ще плащат неустойка от 1 процент от общата сума на инвестицията.