Трескаво строителство на молове кипи напук на кризата. Инвеститорите планират част от замразените проекти в столицата да отворят врати през 2012 година. Търговските центрове в по-малките градове обаче трудно намират наематели, информира бТВ.

Два мола се строят в момента в подножието на кварталите Драгалевци и Бояна в София. Според експертите това са първите нови площи в столицата, които ще са готови догодина. Тази година трябва да бъде завършен един мол в Пловдив, а след него и в Бургас и Плевен.

Консултантите твърдят, че и на този фон пазарът няма да се пренасити. По техни данни стандартът в Европа е около 200-220 квадратни метра на 1000 души население,а статистиката в България е 74 квадратни метра на 1000 души.

За част от търговските площи в новостроящите се магазини вече са сключени договори за наем, но с по-големите компании. Отдаването под наем на площи в София е по-лесно - безработицата е ниска, а хората без доходи са малко. Търговските центрове в по-малките градове обаче все още не са заети на 100%.