В жилищния сектор наблюдаваният ценови ръст от 15% за големите градове през първата половина на годината доведе до съревнования не само сред потенциалните купувачи, но и сред самите инвеститори кой първи да купи или да започне да строи, сочи доклад на "Фортън".

През 2008 г. продължи реализирането на множество жилищни проекти в кратки срокове без осигуряване на необходимата инфраструктура. Надпреварата се базираше главно на стремежа за бърза печалба от спекулативното вдигане на цените, коментират от агенцията.

В крайна сметка наложените ограничения при отпускането на ипотечни кредити през третото тримесечие на годината отдръпна голяма част от купувачите и остави на пазара само тези, които не разчитат на финансиране от банките при покупка на жилища. Така хората, разполагащи с налични средства, имат значително по-голям избор в настоящата ситуация на увеличено предлагане и спадащо търсене.

Същевременно конкуренцията сред инвеститорите в жилищни проекти стана по-ожесточена и се наложи редуциране на ценовите нива за по-непривлекателни проекти с лоша локация или без необходимата инфраструктура.

Проблемът с нереализираните проекти в жилищния сектор има своето отражение най-вече в столицата, където понастоящем са обявени близо 2.2 милиона кв.м. жилищни площи в строеж (около 25 000 жилищни единици). Така в последните месеци на 2008 г. се наблюдава застой на продажните цени в някои райони и спад до 15% в други, като разбира се промените в ценовите нива се определят не само от локацията, но и в зависимост от други предимства и недостатъци на конкретните проекти.

Процентното изменение на цените на жилища в строеж за 2008 г. се изразява в 12% ръст, като в тази цифра е отчетен засиления растеж през първата половина на годината и последващия спад за периода октомври - декември 2008 г. Същевременно при готовите жилища ръстът продължи макар и с по-забавени темпове, като на годишна база достигна ръст от 20-22 % в цените на жилищни имоти в страната.

Очакванията за продажните цени на жилищни имоти са в посока спад или в най-добрия случай застой за по-качествените проекти.

След първоначалния спад през първото полугодие на 2009 г., от "Фортън" очакват по-голяма активност на жилищния пазар през втората половина на годината, когато купувачите ще възприемат новите ценови нива като изгодни и ще започнат отново да купуват.

Очакван обем жилищни площиГрадПроекти (кв.м)В строеж (кв.м)София54066022200000Пловдив1122702665063Варна969460487667Бургас725367150394

Данните са на "Фортън"