Когато става въпрос за студентски апартамент, представите са доста различни. През 2012 година руският милиардер Дмитри Роболовлев купи пентхаус в Ню Йорк за дъщеря си Екатерина за 88 милиона долара, докато следва в САЩ.

Впоследствие възникна въпросът, най-вече от бившата му съпруга Елена, доколко Екатерина е ползвала жилището от 625 кв.м. Имотът има 10 стаи и тераса, която прави кръг около 15-ия етаж на сграда на 15 Central Park West.

Според адвоката на Елена жилището е достатъчно голямо, за да приюти всичките й състуденти. Все пак имотът се използва и от родителите, когато отиват да видят дъщеря си.

Цените на имотите, подходящи за свръхбогатите студенти в Лондон и Ню Йорк, са стигнали космически цени. Наскоро Чарли Уолш, директор на мумбайска комппания, която инвестира в Лондон, е съветвал купувач от Дубай, който търси апартаменти за двамата си внука. Той му перпоръчва да бъдат в близост до място, на което ще работят впоследствие, предвид специалността им.

Сред търсените места са финансовият център на Лондон, както и Холбърн и Странд, в близост до два университета от световна класа - Лондонското училище по икономика и Кингс Колидж. „Това са места на по-малко от 10 минути пеша от Goldman Sachs и централата на Deloitte, например," добавя Уолш.

Едностаен апартамент тук струва между 1.2 и 1.7 милиона паунда.

В повечето случаи богатите родители отделят до 5 милиона паунда за жилище на детето си. Има и изключения обаче. Като едно семейство от Близкия изток, което купува апартамент за дъщеря си за 12 милиона паунда, защото тя не искала да живее на друго място, освен Найтсбридж. Имотът има три спални, площ 325 кв.м и е на крачка от Хародс.

Студентските жилища не се купуват сезонно, търсенето е целогодишно, разказват брокери. Така например австралийски милиардер купува миналата година жилище за сина си, но той не желае да дойде. Имотът обаче бил стимул за младежа. Освен това покупката на подобно жилище е и инвестиционна възможност за родителите.

Брекзит се оказва и положителен за голяма част от купувачите, които виждат добра възможност в покупката на имот тук, предвид спада на цените на жилищата и намалението на британския паунд.

Но още преди вота Лондон е бил предпочитана дестинация за покупка пред Франция и Португалия, предвид наличието на много международни банки, което го превръща в горещ пазар.

Остава обаче въпросът как ще се развие ситуацията след официалното излизане на Великобритания от ЕС и доколо ограниченията, които страната ще наложи, ще повлияят на чужденците, притежаващи имот тук.

Същевременно американските градове с университет стават все по-активни. Според Рут Кенеди, брокер от Ню Ингланд, между тях тях се наблюдава равенство и от практическа гледна точка – като място за родители, които искат да бъдат близо до децата си и такива, които да бъдат част от една по-динамична културна и интелектуална обстановка.

Според брокерите в районите на Кембридж и Харвард, наред с интереса за покупка от страна на европейски и южноамерикански граждани, все повече клиенти идват и от Китай.

Подобна е тенденцията и в района на Лос Анджелис, където се наблюдава ръст в цените на имотите около университетите. Според експертите това е добра възможност за купувачите от Средния Изток и Азия, но все пак около 80% от сделките се случват с американски граждани.

Ако родителите не могат да бъдат близо до децата си, те търсят жилища с една-две спални, за да могат да ги посещават по-често, вместо да отсядат в хотел, коментира Чарлз Блек, брокер от Лос Анджелис.

Причините родителите да избират покупка на жилище пред наема е на първо място сигурността. „Много от тях не искат да рискуват с апартаменти под наем, за да не останат излъгани“, казва брокерът Уейд Джоунс. Китайските купувачи пък искат всички съоръжения да бъдат в рамките на блока.

За много студенти обаче споделянето на едно жилище с техни състуденти или приятели е част от студентското изживяване. Но във всички случаи късното прибиране и емоции няма да бъдат по-различни спрямо тези в имота за 88 милиона долара.