Новата учебна година за студентите в България вече започна или предстои да започне в началото на следващия месец. Идването им означава ръст в търсенето и съответно наемането на квартири, което води до оживление в сектора.

Във всички български градове, в които има университети, новата учебна година е чакана не само от студентите, но и от местните жители. Почти всеки собственик на второ жилище или подходящо помещение е готов да го отдаде под наем.

Агенциите за имоти очакват търсенето да бъде по-интензивно в сравнение с миналата година и заедно с ежегодните промени в наемите, въвеждат нови такси, с които печалбата също расте.

Голяма част от студентите вече са подсигурили своето жилище поне за следващата една година, но има и много, които се надяват да го направят в оставащата една седмица. Последните са най-чакани от агенциите за имоти и собствениците на жилища. Причината е, че те нямат много време да избират.

В столицата цените на наемите спрямо юли са се повишили средно с между 10-60 евро спрямо края на миналата учебна година (края на юли), показва справка на Profit.bg.

Спрямо юли рекордьор по поскъпване е Студентски град, в който наемът на гарсониера е скочил от средно 291 евро през юли на 400 евро през този месец, а на тристайно жилище от 553 на 607 евро, според данните на imoti.net.

По средни цени на еднострайните жилища той отстъпва единствено на традиционно престижните квартали Лозенец (444 евро), Изток (430 евро), Изгрев (425 евро) и Хладилиника (500 евро).

Известен спад на цените отчитат квартали като Дианабад (средна цена- 270 евро спрямо 300 през лятото) , докато в част от районите на Люлин, Хаджи Димитър, Дружба и други отчитат повишение, установи още Profit.bg.

Цените на квартирите често са твърде високи за студентите и голяма част от тях продължават да предпочитат перспективата да живеят на общежитията. При това голяма част от студентските общежития в София и другите градове в страната бяха ремонтирани и условията в тях бяха значително подобрени. Това естествено ги прави още по-привлекателни.

Оживлението в сектора се очаква от всички, като според последните проучвания голям брой от собствениците на жилища, които дават под наем, живеят само от приходите от месечните наеми.