След дните на лесните заеми в САЩ, когато всеки можеше да получи ипотечен кредит, идва една друга тенденция - кредитополучателите са спрели да обслужват ипотеките и използват парите за други неща, коментира MSN.

Някои хора са на мнение, че през последните шест месеца правителството има за цел да насърчи потреблението, като облекчи дълговете на хората, които имат най-голяма склонност към харчене.

Зачестяват случаите на хора, които не си плащат ипотеките и прекратяват пенсионните си осигуровки, за да харчат тези пари за други неща.

MSN публикува проучване сред читатели, което не е представително, но показва ясно изразена тенденция.

Почти всеки участвал в проучването признава, че познава хора, които живеят без да плащат наем, или иначе казано, те живеят в домове, които са купили с ипотека, но не я изплащат. Жилището нито е тяхно, нито те плащат наем (вноска). В същото време, тези хора, не се лишават от неща, които не са от първа необходимост, тоест те правят това съвсем съзнателно, а не защото са в положение на крайна бедност.

Пример от читател: Млада двойка (и двамата работят) считат, че когато са купили къщата си (270 кв. метра) през 2006 година са се съгласили на прекалено висока цена, спрямо цените сега. За това те спират да плащат ипотеката преди шест месеца, а от банката все още на са ги потърсили. Те са решили да не правят нищо, преди да ги потърсят от банката, а когато това стане, да кажат, че нямат пари и се отказват от ипотеката. Междувременно двойката не живее е бедност и дори си позволяват да ходят на двуседмични почивки.

Друг пример: Преди 5 години американка си купува къща с ипотека на стойност 450 000 долара без първоначално плащане. Една година след покупката, тя тегли 75 000 от ипотеката и си купува „разни" неща, сред които яхта. Наскоро дамата зарязва тази къща (която в момента е с ипотека за 525 000 долара) и си купува по-малка за 200 000 долара (на името на сестра си), но си запазва придобивките за 75 000 долара. Благодарение на значително по-ниската си вноска по сегашната ипотека, тя си купува нова кола.

Мнозина в запитването твърдят, че познават хора, които са купили къщи с ипотека през 2004-2005 и си живеят в тях без да плащат ипотеката. Това си е съзнателно живеене на „аванта".

И тези истории са ежедневие в САЩ.

Дори и да могат да си позволят да плащат ипотеките, американците не го правят. Хора, които могат да си позволят да купят домове, предпочитат да търсят „далавери" от страна на банките и банките им ги дават. Някои експерти твърдят, че американките потребители разполагат с около 2 трилиона долара „допълнителни" пари.

Отсрочки и печатане на пари

Печатането на пари позволи на правителството да абсорбира много лоши кредити, особено чрез Fannie Mae, Freddie Mac и Федералната жилищна администрация (FDA). Банките правят пари на гърба на спестовните граждани по целия свят, тъй като те получават парите си на тепсия (заради Федералния Резерв).

Погледнете на САЩ като на една компания. Въпреки че балансът й е ужасен заради текущия дълг (макар и отложен) и бъдещите задължения, то последният отчет за приходите е надут.

Компанията, наречена САЩ, струва доста по-малко от това, което е струвала преди, но на хартия, нещата за сега са ОК.

Това не е честно, защото се получава така, че съвестните и спестовните трябва да спасяват неразумно харчещите. А цената, която ще трябва да се плати е по-висока инфлация и в крайна сметка, по-високи лихви.

Станете наш почитател във Facebook