Странна постройка, която се появи в едно от новите жилищни предградия на Делхи, шокира индийците и е на път да се превърне в нова забележителност на индийската столица:

Наричат я Калака, в чест на едно от превъплъщенията на Шива, и създателите на сградата не възразяват, макар че за проекта били вдъхновени от римски, а не индийски, сюжет.

Ексцентричната къща е в буквалния смисъл обърната с главата надолу. Изглежда така, сякаш няма основа и някаква стихия я е обърнала с покрива надолу и закрепила буквално върху стъкло.

Това не е първият проект за обърната къща в света. Подобна „полудяла“ сграда бе реализирана за първи път в гр. Бисинген, Германия:

Още няколко подобни сгради красят света. Сред тях са:

Увеселителният парк за ума в Орландо, Флорида, който предлага на посетителите да разглеждат изложби или да се повозят на увеселително влакче според вкуса им:

Къщата на Катманду в Майорка, Испания- още един необичаен развлекателен парк, чиято архитектура вече може да ви разсмее:

Или тази обърната църква, чийто статут на произведение на изкуството е постоянно подложен на спорове. Неин създател е Денис Опенхайм, който настоява, че не става дума за архитектура, а за скулптура. Така или иначе и двете изкуства предпочитат да нямат нищо общо със сградата:



Още любопитни новини