Жури с председател главният архитект на Варна Иван Трендафилов, класира постъпилите предложения за декорация на комина на Логистичен Парк Варна на 16 октомври. Оригиналните художествени идеи на деветте конкурсни проекта впечатлиха журито, което включваше представители на инвеститорите - Марио Стоянов, технически директор на ФеърПлей Къмършъл ЕАД; Симеон Делиев, изпълнителен директор на „Логистичен Парк Варна” и Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International.

Съгласно регламента на конкурса и в присъствието на нотариус Роза Кожухарова, журито класира на първо място идейния проект за декорация на Християн Петров, който е студент в САЩ, а на второ място проекта на Рафаела Рафаелова от Добрич. Обявеният награден фонд в размер на 4500 лв. се разпределя между класиралите се на първо и второ място проекти, съответно: I награда – 3500 лева и II награда – 1000 лева.

Основната идея на проекта на Християн Петров, спечелил I място, е коминът на Логистичен Парк Варна да се превърне в своеобразен морски фар на града. Той ще привлича вниманието през нощта чрез серия от променящи се светлинни ефекти, създадени посредством оптични кабели и цветни осветителни тела във вътрешността на перфорирана метална обвивка обхващаща комина, както и чрез външни прожектори в основата му. Ефектите се осъществяват от специално програмиран софтуер, който ще анализира вълнението на морето и ще го пресъздава символично чрез сменящите се визии на комина на Логистичен Парк Варна.

Класираният на първо място проект спечели журито с оригиналността на идеята си и с емблематичността, която носи, заяви главният архитект на Варна Иван Трендафилов. Коминът на Логистичен Парк Варна от десетилетия маркира тази част на морската столица, добре видим е от магистрала Хемус и с оригинална декорация може да се превърне в знак на града, коментира арх. Трендафилов. Проектът на Рафаела Рафаелова, класиран на второ място, съчетава художествената декорация със специална конструкция с осветителни тела.

Конкурсът за декорация беше обявен през лятото, като до 15 септември 2007 г. всички жители и гости на Варна имаха възможност да се включат с проекти (художествена рисунка, макет или 3D) . Конкурсът е част от социално ангажираната политика на инвеститорите на Логистичен Парк Варна в подкрепа на развитието и модернизирането на облика на индустриалната зона и превръщането на градската среда в по-привлекателна за работа и живеене.

Разположен в Западна Промишлена Зона на морската столица, Логистичен Парк Варна е първият съвременен проект в региона. На обща застроена площ от над 80,000 кв.м. Логистичен Парк Варна ще предостави висококачествени модерни складове, обслужващи офиси и търговски площи под наем. Проектът ще бъде реализиран на три фази, като изграждането на първия етап с обща застроена площ от 24,000 кв. м ще приключи до март 2008 г.

Инвеститори на комплекса са водещата строителна и инвестиционна компания FairPlay International и Bulgarian Property Developments – компания, листвана на Лондонската фондова борса. Ексклузивен консултант е международната консултантска компания Colliers International - лидер на пазара на услуги в областта на недвижимите имоти.