Основната част от инвестициите в недвижими имоти в световен мащаб е заета от тези в търговско недвижимо имущество, сочи изследване на Jones Lang LaSalle. През изминалата 2006 година в такива имоти са били вложени общо 682 млрд. долара, което е повишение от 38%, в сравнение с предходната 2005 година, сочи още изследването.

В същото време към сектора на търговското недвижимо имущество се насочват все повече инвестиционни и пенсионни фондове, което увеличава конкуренцията за активите в отрасъла на почти всички световни пазари.

Глобализацията на инвестициите продължава с пълна сила, като транзакции в недвижими имоти в отрасъла извън пределите на собствената си страна от инвеститорите са възлезли на 42% от общия им обем, в сравнение с 34% година по-рано.

Регионалните инвестиции в търговски недвижими собственост са възлезли на 29% от общите, в сравнение с 23% през 2005 година.

Освен инвестициите в търговска недвижима собственост, възлезли на 682 млрд. долара, тези във фондове за инвестиции в недвижими имоти са възлезли на 48 млрд. долара, а в жилищна недвижима собственост 170 млрд. долара, с което общите инвестиции в недвижими имоти са достигнали 900 млрд. долара през изминалата година.

Изпълнителният директор на имотната агенция Jones Lang LaSalle’s International Capital Grouр - Тони Хорел заяви, че към момента се наблюдава значително активна конкуренция за активи в сектора, като един долар конкуренция се преследва от 5 долара инвестиции.

През изминалата година секторът на недвижимите имоти в световен мащаб се е представил изключително силно. Този ръст се е изразил в две основни насоки през изминалата година. Първата от тях е изключителното повишение при така наречените "мега сделки", а втората е продължаващата глобализация в сектора.

Най-големият ръст на инвестициите се е наблюдавал при съвместни фондове, които са участвали при 17% от общите сделки, както и от мултинационални инвестиционни фондове, вложили 83 млрд. долара през изминалата година и продали активи на стойност 39 млрд. долара.

Мултинационалните фондове са доминирали основно на пазара в Германия, като са закупили близо 40% от общо изтъргуваната търговска площ в страната.

Силен е бил ръстът на пазара на недвижими имоти и на развиващите се пазари, коментират още от имотната агенция. През изминалата година там са регистрирани сделки на стойност 40 млрд. долара, което е повишение от 74% на годишна база.

Най-голям ръст е регистриран в Русия, където пазарът на недвижими имоти е нараснал над 70% през изминалата година, като силно са се представяли и тези на страни като Китай, Турция, Мексико и Бразилия.

Добри остават перспективите за ръст в сектора на недвижимите имоти и през тази година на фона на добрите прогнози за световен ръст и силното търсене в сектора.

Европа бе най-активно развиващият се пазар на недвижими имоти през изминалата година, като инвестициите там са се повишили с 44% спрямо предходната до 305 млрд. долара, а трансграничните сделки са възлизали на 61% от общите, в сравнение с 53% година по-рано.

В Северна Америка инвестициите в недвижими имоти са се повишили с 31% до 283 млрд. долара през изминалата година, като трансграничните са възлезли на 25% от общия им обем, което е повишение, в сравнение с 16% през 2005 година.

В Азия инвестициите са нараснали с 51% на годишна база през изминалата година до 94 млрд. долара.