Световните инвестиции в недвижими имоти възлизат на 900 млрд. долара за 2006 година

489
Световните инвестиции в недвижими имоти възлизат на 900 млрд. долара за 2006 година

Основната част от инвестициите в недвижими имоти в световен мащаб е заета от тези в търговско недвижимо имущество, сочи изследване на Jones Lang LaSalle. През изминалата 2006 година в такива имоти са били вложени общо 682 млрд. долара, което е повишение от 38%, в сравнение с предходната 2005 година, сочи още изследването.

В същото време към сектора на търговското недвижимо имущество се насочват все повече инвестиционни и пенсионни фондове, което увеличава конкуренцията за активите в отрасъла на почти всички световни пазари.

Глобализацията на инвестициите продължава с пълна сила, като транзакции в недвижими имоти в отрасъла извън пределите на собствената си страна от инвеститорите са възлезли на 42% от общия им обем, в сравнение с 34% година по-рано.

Регионалните инвестиции в търговски недвижими собственост са възлезли на 29% от общите, в сравнение с 23% през 2005 година.

Освен инвестициите в търговска недвижима собственост, възлезли на 682 млрд. долара, тези във фондове за инвестиции в недвижими имоти са възлезли на 48 млрд. долара, а в жилищна недвижима собственост 170 млрд. долара, с което общите инвестиции в недвижими имоти са достигнали 900 млрд. долара през изминалата година.

Изпълнителният директор на имотната агенция Jones Lang LaSalle’s International Capital Grouр - Тони Хорел заяви, че към момента се наблюдава значително активна конкуренция за активи в сектора, като един долар конкуренция се преследва от 5 долара инвестиции.

През изминалата година секторът на недвижимите имоти в световен мащаб се е представил изключително силно. Този ръст се е изразил в две основни насоки през изминалата година. Първата от тях е изключителното повишение при така наречените "мега сделки", а втората е продължаващата глобализация в сектора.

Най-големият ръст на инвестициите се е наблюдавал при съвместни фондове, които са участвали при 17% от общите сделки, както и от мултинационални инвестиционни фондове, вложили 83 млрд. долара през изминалата година и продали активи на стойност 39 млрд. долара.

Мултинационалните фондове са доминирали основно на пазара в Германия, като са закупили близо 40% от общо изтъргуваната търговска площ в страната.

Силен е бил ръстът на пазара на недвижими имоти и на развиващите се пазари, коментират още от имотната агенция. През изминалата година там са регистрирани сделки на стойност 40 млрд. долара, което е повишение от 74% на годишна база.

Най-голям ръст е регистриран в Русия, където пазарът на недвижими имоти е нараснал над 70% през изминалата година, като силно са се представяли и тези на страни като Китай, Турция, Мексико и Бразилия.

Добри остават перспективите за ръст в сектора на недвижимите имоти и през тази година на фона на добрите прогнози за световен ръст и силното търсене в сектора.

Европа бе най-активно развиващият се пазар на недвижими имоти през изминалата година, като инвестициите там са се повишили с 44% спрямо предходната до 305 млрд. долара, а трансграничните сделки са възлизали на 61% от общите, в сравнение с 53% година по-рано.

В Северна Америка инвестициите в недвижими имоти са се повишили с 31% до 283 млрд. долара през изминалата година, като трансграничните са възлезли на 25% от общия им обем, което е повишение, в сравнение с 16% през 2005 година.

В Азия инвестициите са нараснали с 51% на годишна база през изминалата година до 94 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...