Повече от една година след началото на кризата в сектора на недвижимите имоти, едва няколко страни са успели да избегнат спада в цените, става ясно от глобално проучване, поръчано от FNAIM.

След прегряване и прекомерен ръст през последните няколко години, предшестващи кризата, внезапното понижение беше най-тежко в страните от Източна Европа: Украйна (-34.5%), България (-28%) и Русия (-10,8%), пише capital.fr.

Вследствие на рецесия и финансовата глобализация на икономиката, щатският, английският и испанският пазар бяха сред първите жертви, като отчетоха спад с между 8 и 10% през миналата година.

Някои местни пазари останаха сравнително пощадени от бурята. Възползвайки се от отстояването на кризата на изключителни градове като Венеция, Флоренция и Рим, Италия отчете повишение на цените със средно 3.1%.

Страни като Китай и Бразилия пък се възползваха от голямото търсене от средните класи и от недостига на жилища, като също отчетоха ръст в цените със съответно2.6 и 5%.

От септември продажбите на имоти започнаха да се съживяват и понижението на цените да се забавя. С изключение на търговските площи, като цяло пазарът на недвижими имоти започва да излиза от кризата, сочат мнения на експерти.

Нарастването на безработицата и натискът върху заплатите, биха могли отново да повлекат надолу имотния пазар през следващата година.