Бивш предприемач спечели балотажа на президентските избори в България, след като екзит половете показаха сигурна негова победа, а съперникът му от социалистическата партия се призна за победен, пише вестник "Гардиън".

Победата на Росен Плевнелиев означава, че управляващата партия, Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), контролира всички основни постове, което отваря път за болезнени икономически реформи в страната със средна месечна заплата около 600 лв. и безработица от 11.7%, докато корупцията остава проблем.

Плевнелиев получава около 54.8% от гласовете при избирателна активност от 42%, обявена от Централната избирателна комисия. Официалните резултати трябва да бъдат представени в понеделник, но кандидатът от социалистите Калфин вече призна загубата си, пише изданието.

Българският премиер Бойко Борисов обяви победата на кандидата на неговата партия на втория тур на президентските избори с 54% подкрепа, пише вестник „Чайна дейли". Победата на Росен Плевнелиев заздравява контрола върху властта за Борисов преди парламентарните избори през 2013 г.

Разликата в гласовете спрямо кандидата на социалистите показва, че те се възстановяват от съкрушителната загуба през 2009 г. и вероятно ще бъдат основна опозиционна сила за управляващите от ГЕРБ на следващите избори.

Росен Плевнелиев, кандидат от управляващата партия ГЕРБ, удържа победа на втория тур на президентските избори в България, съобщи премиерът на страната Бойко Борисов, пише вестник „РБК Дейли".

По думите на Борисов, бившият министър на регионалното развитие и благоустройството и вицепрезидентът Маргарита Попова събират около 54% от гласовете. Така кандидатът на социалистите Ивайло Калфин губи балотажа на изборите. "До днес Росен Плевнелиев и Маргарита Попова бяха мои министри. Сега в ръцете им е поверено ръководството на страната", коментира Борисов.

На втория тур на президентските избори в България победител е представителят на управляващата консервативна партия Росен Плевнелиев, пише украинското издание „Корреспондент". Според данни от екзит полове кандидатът на партията Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) Росен Плевнелиев е събрал около 55% от гласовете на избирателите. Кандидатът на социалистите Ивайло Калфин изостава с разлика от около 10%.

Калфин вече призна поражението си. След обявяването на резултатите Плевнелиев заяви, че развитието на България изисква създаването на равни възможности за всички региони в страната. Новият президент ще встъпи в длъжност на 23 януари 2012 г.

Кандидатът на управляващата консервативна партия в България спечели президентските избори след като екзит полове показаха, че той е победител от вота, като опонентът му от опозицията се призна за победен, пише вестник "Бостън глоуб". Според предварителните данни Росен Плевнелиев печели 54.8% от вота, докато 45.2% от гласоподавателите са гласували за Ивайло Калфин. Различни социологически проучвания показват подобни резултати.

Въпреки че властта в България е предимно в ръцете на премиера и парламента, президентът на републиката е върховен главнокомандващ и има право да налага вето на законите и да подписва международни договори, припомня вестникът.

Източник: bTV