Световният строителен пазар ще се възстанови и ще постигне растеж от 70% до 2020 г., благодарение най-вече на развиващите се страни като Китай и Индия, се казва в нов доклад, публикуван днес, предаде Ройтерс.

Според прогнозите през 2018 г. Китай ще изпревари САЩ, за да се превърне в най-големия строителен пазар в света, въпреки че американската икономика показва първи признаци на растеж след повече от година на спад, а Северна Америка се очаква да се превърне в най-високо развития регион в областта на строителството сред развитите страни.

Световният строителен пазар се очаква да регистрира печалба от 12.7 трилиона долара до 2020 г., а страните с бурно развиваща се икономика, най-вече в Азия, да доминират производството и да увеличат с над два пъти дела си на пазара до 7 трилиона долара, се посочва в доклада. Това става след една от най-тежките кризи в сектора заради световната рецесия. Производството намаля до 650 милиарда долара на година от 2007 г. в развитите страни.

"Неотдавнашната криза в световната икономика беше изключително остра и строителството беше ударено по-тежко от повечето индустрии", се казва в доклада, озаглавен Световно строителство 2020, изготвен от Global Construction Perspectives and Oxford Economics. Но черните облаци вече започват да се разсейват заради очакванията икономиката да се възстанови още тази година, съобщи миналия месец генералният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан. Възстановяването на строителството, което се очаква да осигурява 15% от световното производство през 2020 г., ще се ръководи главно от страните с бурно развиваща се икономика, които имат силно увеличение на населението и инфраструктурни нужди.

Източник: БГНЕС