Курортно селище на север от Бяла ще бъде построено на българското Черноморие по проект на световноизвестния архитект сър Норман Фостър. Проектът се нарича "Блек сии гардънс", уточнява БТА.

Селището ще е разположено на около 200 декара площ и ще обедини в себе си пет различни по характер селища, каза пред журналисти директорът в Международната академия на архитектурата и вицепрезидент на Международната фондация "Яков Чернихов" Георгий Станишев. Предвижда се селищата да не са само с курортен характер и в част от тях постоянно да живеят хора.

Инвеститор в обекта е "ВВТ-проджектс", каза Станишев. Той не уточни размера на инвестицията. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов каза, че инвестицията едва ли ще стане известна, докато няма конструктивна част на проекта и той да бъде остойностен.

Селището ще бъде съобразено с природните стандарти и специфичните елементи на местността. Предвижда се курортният комплекс да бъде зона, свободна от парникови емисии и автомобили. В него ще бъде запазен съществуващият релеф и растителност и ще бъде осигурена допълнителна енергия за нуждите му, която ще се произвежда от биомаса. Стилът на единичните сгради, разпределени в марки групи, ще е близък до традиционната българска архитектура.

Днес в Националната галерия за чуждестранно изкуство се откри изложбата "Архитектурата на Норман Фостър". На тържествената церемония в присъствието на сър Фостър присъстваха и премиерът Сергей Станишев, министърът на регионалното развитие и благоустройството.