Свободните апартаменти за отдаване под наем в САЩ са били 5.9% от общите такива, през второто тримесечие на годината, посочиха изнесени данни на Reis Inc.

Процентът се е запазил непроменен в сравнение с първото тримесечие на годината, като отразява кризата обхванала пазара на недвижими имоти в най-голямата световна икономика, според изнесените данни.

Средният размер на наемите за периода се е повишил с 1% до 1 047 долара, или 25-то тримесечие, през което наемите са се повишили, или са се запазили с без изменение.

Цената на имотите в 20-те водещи щатски метрополисни градове се понижиха през април с най-много в историята, според изнесени по-рано данни. В същото време продажбите на нови жилища през май са отбелязали спад от 40% в сравнение със същия месец на миналата година.

Затрудненията на пазара на имоти се очаква да доведе до запазване на стабилни на нивата на наемите, ако не станем свидетели дори на първото им понижение от над шест години насам, коментират пазарните наблюдатели.

Изнесени в края на настоящата седмица данни посочиха, че загубата на работни места в САЩ е възлязла на 62 000 през изминалия месец, с което за първата година сумарната такава е била в размер на 438 000.

Лошото състояние на пазара на труда в най-голямата световна икономика е друг фактор, който се очаква да окаже негативно въздействие върху бъдещото представяне на пазара на наеми.

Последният път, когато наемите на жилища в САЩ са отбелязали понижение е било първото тримесечие на 2002 година.

Петгодишният бум на пазара на недвижимости в страната приключи през 2006 година, когато започна да се усеща силно отрицателното въздействие от кризата развихрила се на ипотечните пазари там.

В Сан Франциско нивата на наемите са се повишили с 9.4% на годишна база, в Ню Йорк с 7.7%, а в Сиатъл с 7.4%, сочи още статистиката.

Най-високо ниво на наемите е регистрирано в Ню Йорк при 2 847 долара на месец, следван от Сан Франциско с 1 825 долара, Кънектикът с 1 757 долара и Бостън с 1 646 долара.

Ню Йорк е градът и с най-ниско ниво на свободните апартаменти за отдаване под наем, като те възлизат едва на 2.2%.