Незаетите офис площи в централната част на Ню Йорк Манхатън могат да нараснат с около 10% за първи път от 2003 г. насам, след обявените фалити на Lehman Brothers и продажбата на Merrill Lynch.

Тези събития ще доведат до намаление в търсенето на офиси и същевременно увеличение на предлагането, смятат брокери, цитирани от Bloomberg.

Нивото на свободните офис площи в централните части на Манхатън (Мидтаун) може да се увеличи с повече от 11% в началото на следващата година в резултат на фалита на Lehman Brothers, смятат анализатори от Jones Lang LaSalle.

Офисите на най-старата американска банка бяха с обща площ около 270 хил. кв.м., като централният офис беше 100 хил. кв.м.

След обявяването на този фалит се очаква броят на свободните офиси да се увеличи до двуцифрени стойности, пояснява главния икономист на Jones Lang LaSalle – Торто.

Другата компания, която прикова световния интерес върху себе, Merrill Lynch притежава или държи под наем офиси с обща площ 580 хил. кв.м. в Манхатън. Освен това главният офис на компанията е с площ 420 хил. кв.м.

По-рано тази година Bank of America се премести в нов офис във високата 54-етажа сграда One Bryant Park, където разполага с общо 6 етажа и офиси с площ около 450 хил кв.м.