Свободните площи в търговските центрове в САЩ са се повишили през второто тримесечие на годината до най-високата си от 13 години насам стойност, посочиха данни на изследователската компания Reis Inc.

Средният размер на свободните търговски площи се е повишил до 8.2% за второто тримесечие на годината, в сравнение с 7.3% година по-рано, или най-високото им ниво от 1995 година насам, според статистиката.

Продажбите на дребно в САЩ са наранени от повишаващото се ниво на безработицата и високите цени на храните и горивата, което пък от своя страна се изразява в слабото търсене на освобождаващите се търговски площи в най-голямата световна икономика.

Нивото на безработица в САЩ се е запазило през юни при ниво от 5.5%, след като през предходния месец отбеляза най-голямото си месечно повишение от две десетилетия насам .

Ръстът на наемите на търговските площи се е понижил до 0.4% през второто тримесечие, в сравнение с 0.5% през първото и 0.8% през сравнимото тримесечие на миналата година.

Статистиката на имотната агенция Reis е направена въз основа на наблюденията на търговски площи от 1.97 млрд. кв. фута в САЩ.

Специалистите очакват ситуацията да не регистрира съществено подобряване до трайното стабилизиране на пазара на недвижими имоти, което ще стане след приключване на кризата, обхванала ипотечните пазари в страната.

Високите цени на храните и горивата наред с безработицата са други фактори, в които трябва да се наблюдава значително подобрение, което от своя страна би се отразило положително и върху сектора, според запознати.