Таксата за строителните разрешения постепенно ще се увеличава

943
Таксата за строителните разрешения постепенно ще се увеличава

Таксата за строителните разрешения постепенно ще се увеличава, каза главният архитект на София Петър Диков, който участва в Първата балканска конференция за недвижими имоти "Балрек". Това ще стане вероятно от догодина.

Причината е, че единственият начин София да натрупа пари за инфраструктура, е чрез таксите за строителни разрешения. В Белград таксите са между 250 и 430 евро за кв.м, за същинския център на града. По-ниски са таксите в Букурещ. В България те са 7 евро.

Диков посочи, че ще има две-три години преходен период между въвеждането на новите такси и освобождаването на инвеститорите от ангажимент да строят части от инфраструктурата.

Причината е, че трябва да се натрупат средства, които да се вложат в инфраструктурата, след което да се освободят предприемачите от този ангажимент, допълни Диков.

Той съобщи, че сега има обжалване в съда от две строителни асоциации, които са обжалвали предварителното изпълнение на наредбата в тази връзка и има решение на СГС за спиране на предварителното изпълнение до решение на съда по същество.

Столична община е обжалвала спирането на изпълнението и продължава да събира новите такси до момента, в който се произнесе ВАС, каза Петър Диков.

Ако и ВАС се произнесе за спиране на изпълнението на наредбата ще се окажем в ситуация, в която няма да можем да издаваме строителни разрешения допълни той.

Причината е, че старата наредба е отменена с новата и в момента, в който съда спре изпълнението на новата наредба общината няма основание, нито по новата, нито по старата наредба да събира такси, поясни Диков.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg