Таксата за строителните разрешения постепенно ще се увеличава, каза главният архитект на София Петър Диков, който участва в Първата балканска конференция за недвижими имоти "Балрек". Това ще стане вероятно от догодина.

Причината е, че единственият начин София да натрупа пари за инфраструктура, е чрез таксите за строителни разрешения. В Белград таксите са между 250 и 430 евро за кв.м, за същинския център на града. По-ниски са таксите в Букурещ. В България те са 7 евро.

Диков посочи, че ще има две-три години преходен период между въвеждането на новите такси и освобождаването на инвеститорите от ангажимент да строят части от инфраструктурата.

Причината е, че трябва да се натрупат средства, които да се вложат в инфраструктурата, след което да се освободят предприемачите от този ангажимент, допълни Диков.

Той съобщи, че сега има обжалване в съда от две строителни асоциации, които са обжалвали предварителното изпълнение на наредбата в тази връзка и има решение на СГС за спиране на предварителното изпълнение до решение на съда по същество.

Столична община е обжалвала спирането на изпълнението и продължава да събира новите такси до момента, в който се произнесе ВАС, каза Петър Диков.

Ако и ВАС се произнесе за спиране на изпълнението на наредбата ще се окажем в ситуация, в която няма да можем да издаваме строителни разрешения допълни той.

Причината е, че старата наредба е отменена с новата и в момента, в който съда спре изпълнението на новата наредба общината няма основание, нито по новата, нито по старата наредба да събира такси, поясни Диков.