Лятото е хубаво нещо, но идва септември. Щъркелите отлитат на юг, а около 1/3 от населението на България тепърва поема към, или се връща в столицата.

Същото, но в по-малка степен важи и за няколкото по-големи града, в които има университети и някакво препитание.

Септември традиционно е месецът, когато търсят квартира учениците, студентите, дошлите да работят в София и разни млади двойки и семейства, пише в. Труд.

Част от последните категории дори решават точно тогава да се отделят от тъщата, респективно свекървата, и да вземат от банките пари за бетонна килийка, в която да свият семейното си гнездо.

Някои си търсят парцел за строителство на къща - техният бъдещ дом и бъдеща крепост. През септември се вдигат и цените и на наемите, но не това е темата на настоящото писание.

Ако се вгледаш настоятелно, установяваш, че комисионерите на недвижимо имущество, известни още и като брокери, имат свой таен код. С него описват в обявите във вестници и интернет сайтове пробутваните недвижимости.

За да се схване той, трябва да сте ходили на поне по девет огледа в поне девет столични квартала на лов за потенциални жилища. Ако не сте, предлагаме ви скромен тълковен речник, събрал съветите на препатили.

Локация

Апартаментът гледа към вътрешен двор - Т.е. ще можеш да прекрачиш в съседния апартамент на отсрещната сграда от терасата си, или цял живот ще гледаш олющена стена.

Парцелът е с лека денивелация - Голям баир, ще има да копаеш!

Ток и вода в близост - Ей там някъде - е, през 5 парцела, ама има ли дебит водата и свободно напрежение, не се знае.

Черен път - С лека кола само лятото. Ако не смяташ да спиш зимен сън в къщата, ти трябва подготвен за офроуд джип.

Чудесна панорама - Строежът пред блока е замразен заради кризата и затова можеш да видиш Витоша. (За другите градове сменете името на хитовата гледка.)

Тихо място - Тихо е, защото трудно се стига с кола и булевардите са наистина далече.

Комуникативно място - Има наблизо някаква спирка.

Много комуникативно място - Има няколко някакви спирки. В по-лошия й вариант фразата означава, че няма смисъл да се отварят прозорците - нищо не се чува от булеварда под тях.

Център - Най-широкото понятие в света на недвижимите имоти! Според брокерите в центъра са почти всички софийските квартали като “Св. Троица”, “Разсадника”, “Банишора”. Според някои обяви дори и “Люлин”. Според други тълкуватели затворен комплекс до Нови Искър също е център...

На 5 минути от центъра - На пет, ама с хеликоптер или в неделя сутрин през август.

До метро - Да, на около 30 минути пеша е.

На 20 метра от метрото - Тръбата на метрото в “Младост” (но не и метростанцията) ти минава под прозореца.

Елитен квартал - Обикновено се отнася за нови сгради в затворени комплекси в крайните за София райони “Малинова долина” и “Овча купел”. В които, за съжаление, още не са открили предимствата на асфалта.

В хубавата част от квартала - Само на две-три преки има ромско гето.

Състояние и разпределение

С освежителен ремонт - Течовете и тапетите са замазани с евтин латекс. Жилището е за основен ремонт.

Артистични скосявания -Намира се на тавана. Артистичността на скосяванията е до степен, че ще трябва да лазите, за да си легнете в спалнята, или ще ви трябва каска, за да станете от трапезата без опасност за главата ви.

Артистично жилище - Майсторът даде всичко от себе си да направи поне един прав ъгъл в апартамента, но не успя. Ако се отнася за стар апартамент, е възможно предишните собственици да са били “арт отвсякъде” - до степен да махнат всички врати.

Артистичен мезонет - Първото ниво е 20 кв. м. До второто се стига по бояджийска стълба и може да се сложи един матрак, ако нямате нищо против да лазите в спалнята си.

След основен ремонт - Собствениците боядисаха с малко по-скъп латекс и изциклиха дюшемето, но все пак ще трябва да се сменят настилките и облицовките в банята и кухнята, както и електрическата инсталация и водопроводът.

С частичен ремонт - Тъкмо изкъртихме всичко и ни свършиха парите за ремонта.

В отлично състояние - Състоянието е прилично, въпреки че не е ремонтирано от 30 години

В добро състояние - Вие какво искате за тези пари?! Сградата е здрава.

Нов - Продава се на замазка и шпакловка. Страхотна оферта за хора с резерв от пари и свободно време, търсещи си хоби в областта на интериора.

Подходящ за млада двойка - Страхотно изпитание за любовта и търпението на младите. Няма да изкарате дълго заедно в тази тясна дупка.

Луксозно обзаведен -С чисто нови мебели в непреходния в прехода стил мутробарок, но от най-евтините - с 2 години живот. Другата единствена възможност е мебелите наистина да са хубави, но да не се продават с жилището.

Ново строителство - В тази категория попада всичко построено след 1990 г. Ако се отнася за панелно жилище, включва всички блокове, построени след 1980-а.

Други

Спешно - Продавачът е притеснен, че май иска прекалено много пари и не е сигурен дали ще успее да продаде имота.

Бърза продажба - Апартаментът е на пазара от близо 4 години и вече ни писна от него.

Поддържан вход - Има наета чистачка, заключва се, няма фасове по земята, въпреки че не помним откога не е боядисван.