Днес бе представен идейният проект на първия търговски център в Търговище – Търговище Парк, като инвеститор е компанията „Грийнфилд България“.

Като основна причина за изграждането на парка бе посочено това, че нито една голяма търговска верига не е стъпила все още в града, който се развива изключително добре през последните години.

Комплексът ще е разположен на околовръстния път, с добри бързи връзки с вътрешността на града, както и удобни такива с други градове. На разстояние 20-25 мин от обекта живеят около 170 000 души, коментира Валери Василев - управляващ съдружник на "Грийнфилд България".

Площта на парцела е 93 000 кв. м, търговският център ще е с площ от 43 000 кв. м. От тях около 15 000 кв. м са за търговския център тип МОЛ на два етажа, а към него ще е прикрепен супермаркет, както и други големи магазини.

Подобен обект ще доведе всички големи търговски вериги, които все още не са представени в града, смятат инвеститорите.

Наемните нива ще са 8-10 евро за кв. м за големите търговски клетки, а при малките се очаква да са между 12 и 20 евро за кв. м, коментира Павлина Никова - мениджър търговски площи във "Forton International" – компанията, която ще менажира търговския парк.

Инвестицията е за над 40 млн. евро, като голяма част от нея ще бъде покрита със собствени средства, но се преговоря и с голяма българска банка.

В момента комплексът е на етап идеен проект. Очаква се строително разрешение до края на годината и до март 2010 г. търговският център би следвало да е отворен, заяви Василев.

Въпреки че обектът все още не е маркетиран, вече около 20% от площите са отдадени под наем. Има голям интерес от няколко инвестиционни фонда, от които единият е голям западен.

Търговище е последният голям областен административен център, останал без търговски комплекс. Потенциалът на града е огромен. Областта е с население от над 170 000 души.

През последните четири пет години в Търговище са инвестирани над 400 млн. евро в сферата на инфраструктурата, заяви кметът на града Красимир Минев.

Големи инвестиции са направени в хранително-вкусовата промишленост и земеделието.

„Тракия глас“ е вложила 250 млн. долара, а в момента в процес на инвестиция са нови 300 млн. долара за четири завода за стъкло, от които два са вече изградени.

Други големи инвестиции са тези на завода за автомобилни стъкла, както и предприятието „Ясаки“ за ел. оборудване за Рено.

„Грийнфийлд“ е инвестиционна компания, представена в Сърбия, Хърватска, Черна Гора и Румъния.