Търговски център за 40 млн. евро изграждат в Търговище

1365
Търговски център за 40 млн. евро изграждат в Търговище

Днес бе представен идейният проект на първия търговски център в Търговище – Търговище Парк, като инвеститор е компанията „Грийнфилд България“.

Като основна причина за изграждането на парка бе посочено това, че нито една голяма търговска верига не е стъпила все още в града, който се развива изключително добре през последните години.

Комплексът ще е разположен на околовръстния път, с добри бързи връзки с вътрешността на града, както и удобни такива с други градове. На разстояние 20-25 мин от обекта живеят около 170 000 души, коментира Валери Василев - управляващ съдружник на "Грийнфилд България".

Площта на парцела е 93 000 кв. м, търговският център ще е с площ от 43 000 кв. м. От тях около 15 000 кв. м са за търговския център тип МОЛ на два етажа, а към него ще е прикрепен супермаркет, както и други големи магазини.

Подобен обект ще доведе всички големи търговски вериги, които все още не са представени в града, смятат инвеститорите.

Наемните нива ще са 8-10 евро за кв. м за големите търговски клетки, а при малките се очаква да са между 12 и 20 евро за кв. м, коментира Павлина Никова - мениджър търговски площи във "Forton International" – компанията, която ще менажира търговския парк.

Инвестицията е за над 40 млн. евро, като голяма част от нея ще бъде покрита със собствени средства, но се преговоря и с голяма българска банка.

В момента комплексът е на етап идеен проект. Очаква се строително разрешение до края на годината и до март 2010 г. търговският център би следвало да е отворен, заяви Василев.

Въпреки че обектът все още не е маркетиран, вече около 20% от площите са отдадени под наем. Има голям интерес от няколко инвестиционни фонда, от които единият е голям западен.

Търговище е последният голям областен административен център, останал без търговски комплекс. Потенциалът на града е огромен. Областта е с население от над 170 000 души.

През последните четири пет години в Търговище са инвестирани над 400 млн. евро в сферата на инфраструктурата, заяви кметът на града Красимир Минев.

Големи инвестиции са направени в хранително-вкусовата промишленост и земеделието.

„Тракия глас“ е вложила 250 млн. долара, а в момента в процес на инвестиция са нови 300 млн. долара за четири завода за стъкло, от които два са вече изградени.

Други големи инвестиции са тези на завода за автомобилни стъкла, както и предприятието „Ясаки“ за ел. оборудване за Рено.

„Грийнфийлд“ е инвестиционна компания, представена в Сърбия, Хърватска, Черна Гора и Румъния.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...