Развитието на пазара на новите търговски центрове в Европа се очаква да продължи и през тази и следващите няколко години, съобщава property-magazine.eu.

Очакванията на повечето специалисти са именно пазарите от Централна и Източна Европа да имат водеща роля в този процес, като прогнозите са ръстът в сектора в тези страни да е най-висок.

За миналата година са построените и развити рекордни 6 млн. кв. м площи в различни търговски центрове, а през 2006 година построените са 5 млн. кв. м.

На първото място отново се нарежда Русия, като само там са построени 1 млн. кв. м площи за 2007 г. Очакванията за следващите две години са в страната да бъдат застроени и разработени над 6.5 млн. кв. м.

Пазарът в страната се движи най-вече от голямото търсене на търговски и офис площи в столицата Москва и Санкт Петербург, където делът на свободните площи е по-малък от 1%.

Строителният бум, който се наблюдава в нашата съседка Турция, ще продължи и през следващите няколко години, категорични са анализаторите. Все още пазарът там е под средното за Европа ниво по търговска площ на глава от населението, което в следващите години ще се промени със сигурност.

Може би най-бързо развиващия се пазар сред страните от ЦИЕ е полският. Пазарът на недвижими имоти в страната отчита ръст от 17% за изминалата 2007 г. Очакванията за новата година са новопостроените офис и търговски площи да се удвоят.

И страните от Западна Европа, като Франция и Великобритания, също имат проекти за строеж на над 1.5 млн. кв. м площи, следвани от много бързо развиващия се пазар на недвижими имоти на Украйна.