Раздвижването на пазара на новото строителство и увеличението на сделките на зелено през първото тримесечие на 2014 година, довежда до увеличен инвеститорски интерес към парцели за строителство на жилищни сгради в София, отбелязват специалистите от Arco Real Estate.

Предпочитанията на купувачите към новото строителство до голяма степен се дължи на факта, че реализираните в последните години жилищни сгради, са изчистени от негативите, които времето на строителния бум постави върху бранша и на пазара излизат проекти, завършени с по-качествени материали и по-съвременни технологии. Някоi от предприемачите предлагат и атрактивни схеми на плащане при покупка на зелено.

За увеличението на интереса на инвеститорите точно към жилищното строителство допринася и пренаситеността на пазара с голям брой офис и търговски площи в столицата, което прави този тип строителство нерентабилно.

За своите проекти, строителите традиционно търсят урегулирани поземлени имоти с по-високо абсолютно число на Кинт (коефициент на интензивност на застрояването) и по-голям процент плътност на застрояването.

Най-търсени са парцелите с възможност за РЗП (Разгърната застроена площ) между 2000 и 7000 кв.м. Като местоположение, инвеститорите търсят имоти с добра локация и в квартали с изградена добра инфраструктура. Все по-голямо значение оказва близоста до съществуваща или предстояща линия на метрото.

Цените са средно 150 Евро за м2 РЗП в кварталите и средно 250 Евро за м2 РЗП в централните части на София сочат анализите на Arco Real Estate.

Като начин за придобиване на парцели предпочитано остава обезщетението.

Наблюдава се разминаване между очакванията на собствениците за обезщетение и реалният процент, който инвеститорите могат да предложат. Голяма част от собствениците разчитат на 25 - 30%, нива от строителния бум преди няколко години, а в повечето случай редица икономически фактори не позволяват на инвеститорите да дават повече от 20 %.