Изглежда, че търсенето на жилища на турския пазар ще се свие значително през тази година. Основната причина за това са увеличените лихвени проценти, движени основно от несигурната политическа обстановка в страната, пише турския ежедневник hurriyet.com.tr.

Това започва да отблъсква на голямата част от потенциалните купувачи и води до отдръпване на много инвеститори, смятат анализатори и специалисти в сектора.

Основните лихвени проценти на жилищните кредити в страната се повишиха с около 5-6 пункта от началото на тази година.

Тази ситуация предизвиква предпазливостта на потенциалните инвеститори в сектора. Според специалисти от големите турски компании, от миналата година до сега продажбите на жилища са спаднали с повече от 50%.

Годишният брой продадени жилища в Турция през последните няколко години е около 400 хил., става ясно от данните на агенциите за недвижим имоти в страната.

Според прогнозите на голяма част от анализаторите през настоящата 2008 г. едва ли общият брой продадени имоти ще надвиши 350 хил., а прогнозата за следващата 2009 г. е още по-песимистична.

Забавянето в продажбите е най-ясно изразено сред новите жилища, които се оскъпяват допълнително заради по-високите цени на строителните материали и цялостното поскъпване на горивата и храните.

Все пак голяма част от строителните компании се надяват да реализират добри печалби при продажбата на жилища на чужденци. Цените на жилищата и живота в Турция все още са достатъчно атрактивни най-вече за западноевропейците.