Офис пазарът в страните от Централна и Източна Европа е продължил да се представя добре през миналата година, въпреки влошаващата се външна среда, сочи анализ на CB Richard Ellis.

Отдаването под наем на подобни площи в някои страни са достигнали рекордно високи нива през 2008 г., сочи още отчета.

Въпреки това обаче много от пазарите не са успели да абсорбират новите площи, излезли през годината, което е довело до това свободните площи да се повишат като процент в повечето от страните.

Относително стабилни са се запазили нивата на наемите в страните от Югоизточна и Централна Европа през втората половина на 2008 г., след силно повишение през първата половина на годината.

За разлика от тях, наемите на офиси в някои страни от Източна Европа са регистрирали понижение, на фона на рязкото влошаване на средата и силното представяне на някои от местните валути.

Намалени бяха прогнозите за ръста на икономики, като Унгария и Украйна, което допълнително имаше негативен ефект, според специалистите на консултантската агенция. Пазарът на офис площи в двете страни се очаква да стане по-волатилен в кратко- и средносрочен план, прогнозират още от там.

През тази година офисите, които се очаква да излязат на пазара, също се очаква да са значителен брой, като проектите са стартирали преди три-четири години.

Фундаментът в Полша и Чехия остава относително стабилен и тези пазари се очаква да са относително по-слабо волатилни.

Като цяло търсенето на офис площи в страните от региона се очаква да отслабне, въпреки силното му представяне през миналата година.

Размерът на свободните площи се очаква да варира индивидуално за всеки един пазар, в зависимост от спецификите му.

Наемите се очаква да бъдат поставени на низходящ натиск, особено през първата половина на настоящата година, на фона на очакванията за слабо търсене.