Тежки времена за офис пазарите в ЦИЕ

635
Тежки времена за офис пазарите в ЦИЕ

Офис пазарът в страните от Централна и Източна Европа е продължил да се представя добре през миналата година, въпреки влошаващата се външна среда, сочи анализ на CB Richard Ellis.

Отдаването под наем на подобни площи в някои страни са достигнали рекордно високи нива през 2008 г., сочи още отчета.

Въпреки това обаче много от пазарите не са успели да абсорбират новите площи, излезли през годината, което е довело до това свободните площи да се повишат като процент в повечето от страните.


Относително стабилни са се запазили нивата на наемите в страните от Югоизточна и Централна Европа през втората половина на 2008 г., след силно повишение през първата половина на годината.

За разлика от тях, наемите на офиси в някои страни от Източна Европа са регистрирали понижение, на фона на рязкото влошаване на средата и силното представяне на някои от местните валути.

Намалени бяха прогнозите за ръста на икономики, като Унгария и Украйна, което допълнително имаше негативен ефект, според специалистите на консултантската агенция. Пазарът на офис площи в двете страни се очаква да стане по-волатилен в кратко- и средносрочен план, прогнозират още от там.

През тази година офисите, които се очаква да излязат на пазара, също се очаква да са значителен брой, като проектите са стартирали преди три-четири години.

Фундаментът в Полша и Чехия остава относително стабилен и тези пазари се очаква да са относително по-слабо волатилни.

Като цяло търсенето на офис площи в страните от региона се очаква да отслабне, въпреки силното му представяне през миналата година.

Размерът на свободните площи се очаква да варира индивидуално за всеки един пазар, в зависимост от спецификите му.

Наемите се очаква да бъдат поставени на низходящ натиск, особено през първата половина на настоящата година, на фона на очакванията за слабо търсене.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg