Базираната в Лос Анджелис Tishman International, водеща компания за строителство и управление на недвижимо имущество, взе участие в годишната конференция „Устойчиво строителство и енергийна ефективност", която се проведе на 11 март в Интер Експо Център, София, информираха от компанията.

Представител на Tishman и лектор на конференцията бе Карло Марзот, партньор и управляващ директор на EZ MEP International. Той представи първата LEED сертифицирана сграда в международния бизнес парк Sofia Airport Center и се фокусира върху определенията за устойчиво строителство и енергийна ефективност, както и върху ползите на двете програми в изграждането на търговски площи.

Използването на екологични материали при построяването на A.02, както и осигуряването на по-здравословна, безопасна и ефективна работна среда за наемателите, поставя обекта в класацията за устойчиво развитие на LEED, което ще го превърне в първата офис сграда в България, получила престижната оценка. Очаква се сградата да получи сребърен статус.

Това е оценка не само за по-ниските оперативни разходи и по-високата стойност на актива, но и за намаленото количество на отпадъците, извозвани към депа за отпадъци, пониженото използване на електроенергия и вода, както и на вредните емисии на парниковите газове.

В международния бизнес парк потреблението на енергия ще намалее драстично, тъй като в проекта са предвидени възобновяеми енергийни източници, а естествената дневна светлина прониква през отворени атриуми и двойно остъклени прозорци. Конзолните слънчеви жалузи и фасадата от стъкло с двойно покритие пък имат за цел да намалят топлинното и слънчевото въздействие.

Комплексът има енергийно ефективна система за управление на сградата (BMS), която следи външната температура и регулира климатичните инсталации с променлив въздушен обем.