Бившият югославски диктатор Йосип Броз Тито е имал вили в няколко държави по света, включително в Етиопия и Швейцария. Това съобщават източници близки до вдовицата на Тито Йованка Броз.

Вилата в Адис Абеба е била подарена от местния диктатор Хайле Селаси, а другата се намира в най-красивата част край Женевското езеро - второто по големина сладководно езеро в Централна Европа.

Сръбската преса днес твърди, че Тито е давал под наем срещу няколко хиляди долара вилата в Етиопия. В същото време той е подарил на Селаси къща в Белград, която е била използвана от дипломатите на Етиопия.

За вилата в Женева се знае много малко. Единственото известно нещо до момента е, че тя е била подарена от Хайле Селаси на Йованка. По-късно е закупен и имотът около къщата. Като собственици на луксозния имот се сочат децата на сестрата на Йованка.

Пресата припомня и за къщата в Мароко, която е била подарена на Тито от бившия крал на Мароко Хасан II.

През последните седмици в съседна Сърбия се води голям дебат за наследството на бившия югодиктатор и по-специално за тайните му сметки в швейцарските банки. В пресата всеки ден се публикуват твърдения за съществуването на над 2 млрд. долара.

Източник: БГНЕС