„Общо 21 акционерни дружества със специална инвестиционна цел разпределиха дивидент за 2007 г., като общата сума, разпределена между акционерите им, е около 40 млн. лв. Година по-рано броят на компаниите бе единадесет. Считаме, че тази благоприятна тенденция ще се запази и занапред. За 2008 г. броят на АДСИЦ с дивидент ще е много по-голям,“ коментира Тодор Стоянов, втори изпълнителен директор на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ, по време на организираната от тях среща на тема „Митове и реалности за доходността от АДСИЦ“. Причината за това ще се дължи на приключването на инвестиционни проекти при някои АДСИЦ.

Има два вида доходност при търгуването с акции – капиталова и дивидентна, коментираха от инвестиционния фонд, като допълниха, че по-голямо значение до миналата година се е отдавало на капиталовата доходност (разликата между покупката и продажбата на ценна книга). Оттам отчетоха, че капиталовата печалба при повечето АДСИЦ през 2007 г. е от порядъка на 20-25%.

След като трендът на пазара е низходящ обаче тази тенденция се променя. Въпреки това Тодор Стоянов уточни, че понижението на цените при АДСИЦ е по-ограничено. За сравнение, той посочи изменението при SOFIX, който към първата половина на годината губи почти 30% от стойността си, и понижението от 11-12% при BG REIT.

От Прайм Пропърти БГ АДСИЦ отчитат, че към днешна дата акциите на преобладаващите инвестиционни дружества на БФБ са подценени, защото се търгуват на нива по-ниски от пазарните стойности на активите им.

Според дружеството сред потенциалните инвеститори битуват седем мита за доходността от АДСИЦ.

„Една от най-често срещаните заблуди е, че борсовите нива на цените на акциите определят до колко едно дружество е печелившо,“ коментираха от компанията. Според Тодор Стоянов обаче борсовите цени се определят на база сделки с епизодичен характер и ниски обеми на търговия, която картина не дава реална пазарна оценка за компанията.

Петър Сяров, директор за връзка с инвеститорите на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ, посочи, че при проучване на даден АДСИЦ инвеститори определят използването на банкови заеми от дружествата като негативни. „При правилно управление на едно дружество използването на заеми не носи риск, а позволява реализирането на по-мащабни проекти,“ коментира той.

Третият мит, според фонда, е разпространеното схващане сред инвеститорите, че закупуването на недвижим имот е по-изгодно от вложенията в АДСИЦ. Според Прайм Пропърти обаче купуването на акции на фонд е възможност с малко средства да придобиеш дял от добре структуриран портфейл. Подобна инвестиция би могла да донесе по-голяма доходност при примерен риск. „Цената на един апартамент може да падне, докато вероятността да се получи ценови спад при всички имоти в портфейла на фонда е доста по-малка,“ коментираха от компанията.

Неблагоприятните прогнози за развитието на имотния пазар в България дават опасения, че инвестицията в АДСИЦ не е достатъчно надеждна, защото се очаква срив при цените на недвижимите имоти, се посочва като поредния мит от Прайм Пропърти.

„На имотния ни пазар се наблюдава нормализиране на цените, което е плавно и без сътресения. А това показва, че пазарът, като цяло, е избегнал ценовия балон. Сравнително ниският темп на растеж на цените би могъл да се поддържа в дългосрочен план поради спецификата на българската икономика – старт от ниска база и нужда от модерни недвижими имоти“, смятат от фонда.

Последните два мита, според дружеството, са обвързани с доходността от АДСИЦ и тази от банковия депозит. „Инфлацията за полугодието от почти 15% се отразява и върху инвестиционните имоти на АДСИЦ, докато увеличението на лихвения процент при банките изостава“, смята Тодор Стоянов. Що се отнася до регулярната дивидентна доходност от един инвестиционен фонд, той посочи, че по закон АДСИЦ са длъжни да разпределят 90% от печалбата си под форма на дивиденти, стига положителният резултат да не е формиран единствено от преоценка на активи.

Снимка: Петър Сяров, директор за връзка с инвеститорите и Тодор Стоянов, втори изп. директор на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ - от ляво на дясно (Profit.bg)