Токио иска да разкрие очарованието на недвижимите си имоти пред чуждестранните банкери.

Благодарение на голямата конкуренция от Хонг Конг и Сингапур, Токио иска да разкрие отново своето очарование и да построи нов луксозен квартал, предназначен специално за чуждестранните банки.

Идеята се е породила от недоволството на потенциалните наематели на това място, чиито основни критики към Токио не са престанали, заради отсъствието на кантори или прилични жилища, но най-вече заради високите данъци, информира АФП.

Японският министър на финансите Юджи Ямамото неотдавна разкри своя план, свързан с това да построи в Токио еквивалент на Canary Wharf, луксозен банкерски район в Лондон, където небостъргачите се издигат от страната на старите пристанища.

Канторите на банкерите ще бъдат супер луксозни и достъпни 24 часа, като те ще предлагат различни отстъпки за своите клиенти, а също отстъпки ще има и в жилищните комплекси и всичко това е идеята, чрез която трябва да бъдат окуражени чуждестранните банки, за да се насочат към луксозния квартал на Борсата в Токио и седалището на Японската централна банка.

"Ние не създаваме просто една финансова система, построявайки жилища", възмущава се портфолио-мениджър от Сингапур, който отказва да посочи своята идентичност от страх, че това ще навреди на работата му.

Финансовата система на Япония е неблагоприятна, коментира още мениджърът. Картината, която се наблюдава в страната за правене на бизнес е доста враждебна, защото в Япония се усеща едно дълбоко съмнение, противно на капитализма, казва още той.

Други чести упреци към Токио засягат безкрайно дългото разстояние (то трае най-малко един час) между Токио и международното летище в Нарита.

Множество други регулации продължават да поставят огромни проблеми пред Токио, обяснява Мартин Шулс, изследовател в Института за изследователски дейности Фюджитсу, според когото много дружества биха искали да слеят банковите си активи, както и комисионните на борсовите посредници, това, което в момента е забранено в Япония.

Президентът на борсата в Токио Тацио Нишимуро ( Taizo Nishimuro ) споделя, че пазарът в столицата може да си позволи само тези луксозни жилища, които са на път да бъдат построени.

Според анализатори, голяма част от чуждестранните банки няма толкова лесно и бързо да отправят поглед към японската столица, защото те се надяват, че ще извлекат печалба от относителното задръстване (запушване), което се получи скоро на японската борса, въпреки благоприятното сътрудничество с местните партньори.