На проведения днес в хотел Хилтън Форум За Недвижими Имоти (Balkan real Estate Conference) Томас Бартос от Европейската Банка за възстановяване и развитие (EBRD) заяви, че инвестирането в проекти в България е приоритет за банката в момента.

След като през последните години бяха по-активни в Централна Европа, от EBRD все повече се насочват към Източна Европа и по-специално към България, Сърбия, Румъния и Русия.

Това, с което EBRD е по-различна от другите е, че тя се заема с проекти, които другите банки считат за прекалено рискови.

„Ние сме рисков инвеститор”, заяви Бартос. „ Ако другите банки ви откажат, обърнете се към нас, ние ще разгледаме проекта и може да се съгласим. Особено ако става въпрос за проект в по-малките градове на страната. Повечето търговски банки предпочитат да финансират проекти в по-големите градове. Ние с радост работим и в по-малките”, допълни още той.

Това обаче не означава, че предпочитаме малките проекти. Томас Бартос подчерта, че банкта се занимава само с мащабни проекти, като минималната инвестиция, която правят е 5 млн. евро.

Банката работи по всякакъв тип инфрасруктурни проекти. В България тя е финансирала проекти на Софийска Вода, Софийски Градски Транспорт и др.