Компаниите търсещи да развиват своя бизнес извън пределите на централите си, често се сблъскват с един сериозен проблем – скъпи и недостъпни офиси.

През изминалата година цените на наемите на офиси от най-висок клас са регистрирали ръст в 62% от наблюдаваните 127 пазара от консултантската компания CBRE.

Ръстът в заетостта и заплащането в САЩ е довело до съществен ръст на наемите на висококачествени офиси в най-голямата световна икономика.

Възстановяването на икономиката на еврозоната, също е съдействало за повишението в нивата на наемите в страните в Европа, ползващи еврото като основна валута, сочи още годишния доклад на консултантската компания.

И въпреки разнопосочното представяне на азиатските пазари през тази година, шест от най-скъпите офис-пазари по отношение на наемите са именно в азиатски страни.

Ето и кои са трите офис-пазара с най-високи наеми. Първото място е за Уест енд в Лондон. Там средния наем се равнява на 267 долара за кв. фут, или 2 870 долара за кв. м.

Вторият най-висок наем се плаща от компаниите в централната част на Хонконг, в размер на 254 долара за кв. фут, или 2 731 долара за кв. м.

Пекин е на трето място в класацията с наем за кв. фут от 196 долара, или 2 107 долара за кв. м. За сравнение Ню Йорк е едва на десета позиция с наем от 127 долара за кв. фут, или 1 365 долара за кв. м.