Строителната компания Sand Hill Property Company наскоро е придобила завиден парцел земя в Силициевата долина под формата на търговския комплекс Vallco в Купертино.

Компанията има големи планове за мястото с площ от 50 акра (20 хектара). Чрез проект на стойност 3 млрд. долара тя планира да го превърне в устойчив градски център от смесен тип, който ще разполага с най-големия зелен покрив в света.

Проектът все още е в планова фаза и може да претърпи и промени. Настоящият мол, който се намира в близост до кампуса на Apple, ще бъде трансформиран радикално и ще разполага с търговски площи, офис площи и 800 апартамента.

Вижте още: 20 фантастични къщи със зелени покриви

Най-интересното в целия проект обаче несъмнено е зеленият покрив.

От компанията го рекламират като най-големия в света, което може би е вярно предвид размерите му, като направата му се очаква да струва 300 млн. долара. Той ще е с площ от 12.1 хектара и ще покрива както големи пасажи на улично ниво, така и покривите на нови сгради.

Покривът ще е публично достъпен и ще разполага с лозя, овощни градини, градини, амфитеатър и детски площадки. Част от него също така ще бъде специална алея за бягане и разходки с дължина 6.1 км.

В настоящата оферта се посочва, че съществуващите вече кина, боулинг и ледена пързалка се предлага да бъдат запазени.

В проекта ще се използва рециклирана вода за напояване и охлаждане, както и дъждовна вода. Паркът ще бъде засаден с местна зеленина и растителност, която не изисква много вода.