В южната част на Чикаго има доста необитаеми сгради, които предстои да бъдат съборени. Някои от тези сгради обаче имат една от добрите архитектури в града и могат да бъдат закупени на нищожни цени.

Тийстър Гейтс е творец, който прави инсталации и който наскоро решава да закупи изоставената сграда на бивша банка за 1 долара и да я трансформира в архитектурна забележителност и обществен център.

Според CityLab, творецът е трябвало да набере 3.7 млн. долара финансиране, за да завърши реставрацията на сградата и да превърне Stony Island Art Bank в истинско място за срещи в квартала.

За много артисти това би било пречка, но Гейтс има опит с вдъхването на живот на подобни изоставени сгради и пространства в южната част на Чикаго, пише Mashable.

Според фондацията на Гейтс Stony Island Art Bank ще се превърне в платформа за най-различни инсталации и изложби на предмети на съвременното изкуство и на колекции със съществено значение за историята на изкуството, архитектурата и черната култура.”

Целта на фондацията е да интегрира културния център, колкото се може повече в заобикалящата го действителност. Построената през 1923 г. банкова сграда започва да се руши още през 80-те години и е изоставена от десетилетия, преди Гейтс да се намеси.