Замъкът Либейовице изглежда като постройка, описана в роман от 19 в. Той е елегантен, ренесансов с високи прозорци и сложни балконски парапети.

Наталия Маковик възнамерява да го продаде за по-малко пари, отколкото струва студио в Манхатън. И уловката е: реставрацията на замъка, който се намира на 2 часа път с кола от Прага, струва 10 пъти повече от цената, на която се продава.

"В момента гледам руина, но виждам и възможност за инвестиция", казва Маковик, агент на недвижими имоти, специализиран в продажбата на исторически сгради.

В Чехия не са малко обектите, подходящи за Наталия. Там ще откриете над 2 000 замъка и други постройки с висока историческа стойност.

Маковик стартира бизнеса си през 2007 година. Преди 8 години тя пристига в Чехия от Беларус без пукната пара в джоба. Тъй като не може да си позволи замък, Наталия решава да започне да прави бизнес от тях. Стартира с туристически обиколки, а след това се ориентира към бизнеса с имоти.

Макар за първата й продажба да са необходими 5 години, Маковик в момента прави по 3 сделки с исторически имоти месечно. Цените на имотите варират от 12 000 евро до 4 милиона евро.

Комисионната й е 3%. Така за миналата година е сложила в джоба си 161 000 долара. В списъка й с имоти присъстват 400 сгради. Всички те са необикновени - с големи градини, бални зали и т.н.

Тъй като голяма част от имотите, с които работи, са държавна собственост, Маковик често води преговори с местните власти. Понякога минават месеци, преди да успее да убеди властите да продадат имот.

Разбира се, Наталия не е сама на пазара. Конкуренцията се развива и идва от цяла Европа. Основните й клиенти са руснаци и украинци, които искат да вложат парите си в чуждестранен имот.

"За да продадеш замък, трябва да бъдеш преди всичко психолог, а не агент на недвижими имоти", споделя Маковик. По думите й понякога й трябват години, за да настрои клиента и да открие точния имот.

Ленка Дускова, брокер, специализиран в продажбата на луксозни имоти, казва, че продаването на замъци е истинско предизвикателство. Клиентите обожават идеята да живеят в романтично историческо имение, но съвсем скоро започват да изчисляват колко пари трябва да хвърлят за реновация.

"Това не е бизнес", казва Дускова. "Това е бизнес за мечтатели и ентусиасти", допълва тя.

Замъкът Либейовице изглежда отдалече като мечта. Приближите ли се обаче, той е руина. Студеният вятър брули изпочупените прозорци. Покривът тече. Паркетът е в отвратително състояние.

Освен това 90 спални помещения разполагат с общо 4 общи душа.

Въпреки това замъкът има историческа стойност. Той е неизменна част от историята на Европа през 20 в.

Тогава фамилията Шварценберг губи замъка поради поземлена реформа от 1923 година. Той е използван от нацистите по време на германската окупация, а след това от руската армия в комунистическа Чехословакия.

Така в продължение на дълги години замъкът е подложен на постоянно рушене. За мечтателите обаче Либейовице е възможност.

Обикновено става дума за хора, които имат всичко - коли, частни самолети, къщи на плажа и т.н. Когато видят замък с такава история, в очите им се разпалва пламък. Ето този ефект използва Наталия.