Американският милиардер Доналд Тръмп се опита да сложи край на дебата в САЩ за построяването на ислямски център и джамия близо до мястото на атентатите срещу Световния Търговски Център, като предложи да купи сградата.

Тръмп е писал на инвеститор в сградата, която се намира на две пресечки от мястото на атентатите, известно като Кота Нула. Милиардерът е предложил да плати 25% повече, отколкото е платено за сградата.

Според местните медии, тя е купена за около 5 млн. долара. Той подчертава, че не купува сградата заради разположението й, което не е нищо особено, а за да предотврати конфликти.

Тръмп е известен по цял свят с богатството и предприемчивостта си, но нюйоркчани имат по-различна гледна точка за неговата склонност към медиен шум. Компанията му, управляваща казино в Атлантик сити, за трети път излиза от банкрут, а самият магнат е опитал да избегне плащането на заем от 40 милиона долара, като се е позовал на рецесията като "извънредни обстоятелства".

Критиците на избраното място за центъра наричат строежа му проява на безчувственост към чувствата на семействата на жертвите, докато поддръжниците му говорят за мост между Запада и ислямския свят.

Източник: БГНЕС