Стойността на сделките с недвижими имоти в Румъния за първите три месеца на годината са възлезли на около 450 млн. евро, което е над половината от сключените през цялата изминала година подобни сделки в размер на 740 млн. евро, посочиха данни на румънското издание Nine o' Clock.

От началото на годината най-значителните сделки са били свързани с покупката на търговския център Polus Constanta от австрийската компания Immoeast на стойност 185 млн. евро.

Австрийската инвестиционна компания е била и най-активната при сделките с румънска недвижима собственост, сключила четири от десетте най-големи транзакции за периода.

Другите две покупки на Immoeast са включвали бизнес-парковете S-Park и Victoria Park в Букурещ, закупени за около 90 млн. евро.

От Immoeast са инвестирали още 60 млн. евро за покупка на 25% от Adama Holding Public - строителна компания.

Активност е реализирал и хотелиерският сектор, като израелската компания Atlas Estates е закупила хотела Golden Tulip в Букурещ.

По данни на имотната агенция CB Richard Ellis пазарът на недвижими имоти в Румъния и през тази година ще остане един от най-нагорещените в ЦИЕ, в резултат на значителния интерес към него както от частни, така и от институционални инвеститори.