Растящото доверие в развитието на пазара на недвижимите имоти в Румъния непосредствено преди присъединяването на страната към ЕС е довело до рекордни инвестиции в недвижима собственост в северната ни съседка през изминалата година, посочи доклад на информационната агенция ACT Media news agency.

Стойността на транзакциите в сектора на недвижимите имоти в Румъния е възлязла на 740 млн. евро за изминалата година по данни на имотната агенция CB Richard Ellis.

Най-активният сектор за инвестиции е бил този на офисите, където инвестициите са възлезли на 382 млн. евро, докато тези в търговски площи са достигнали 285 млн. евро според данните.

Нарасналият интерес към други сегменти е довел до понижаване на дела на инвестициите в офис площи от общите инвестиции до 51%, което е понижение с 30%, в сравнение с предходната 2005 година.

Най-голямата сделка с офис сграда е била осъществена през втората половина на миналата година и е била за покупката от компанията Immoeast на Victoria Park на стойност 60 млн. евро.

През изминалата година секторът на търговското недвижимо имущество е бил вторият най-активен сектор в отрасъла по обем на сключени транзакции.

За годината са били продадени три проекта на обща стойност 285 млн. евро, на фона на едва сделка извършена през 2005 година в размер на 3.5 млн. евро.

Секторът на индустриалните и жилищните недвижими имоти са регистрирали по-слаба активност, като там инвестициите са възлезли на около 43 млн. евро.

Интересът към инвестиции в хотели е регистрирал значително повишение през изминалата година в Румъния, като се очаква тази тенденция да се запази и през настоящата.

Най-голямата транзакция през изминалата година в Румъния е била свързана с покупката на проекта Sun Plaza от Sparkassen Immobilien AG за 150 млн. евро преди завършването на строителните работи.

Други значителни транзакции в страната са били покупката на City Mall от UKA/APN Group за 103.3 млн. евро, както и тази на Vitantis Retail Park от Equest Balkan Properties за 31 млн. евро.