Няколко компании са депозирали искане в русенския общински съвет за закупуване на земеделски имоти, върху които да изградят търговски комплекс с развлекателни елементи и бизнес парк. Това съобщи председателят на общинския съвет Искрен Веселинов, цитиран отв. Дневник.

"Кубус недвижими имоти & развитие България" ООД и Недвижими имоти "Кубус" АД изразяват желание да изградят модерен търговски и развлекателен парк в района на западната промишлена зона на Русе. В заявлението е представена общата визия на проекта, включващ голям брой магазини и сервизни услуги от най-различни сфери, както и ресторанти, детски площадки, кино, боулинг, казино и др.

Общият предвиден обем на евентуалната инвестиция за изграждане на комплекса е в размер на 150-160 млн. евро, както и създаване до 5 хил. работни места. Планираното в рамките на 12 месеца започване на строителството от момента на придобиване на собствеността върху имота би могло да завърши в срок от две години, се твърди в заявлението. Компаниите са проявили интерес към терен с площ 153 дка за осъществяване на намеренията си.

"Европолис риъл истейт асет мениджмънт" АД желае да купи земеделски имот от 119 дка в землището на кв. "Средна кула". Фирмата възнамерява да изгради върху терена бизнес парк, потенциално състоящ се от офисна, магазинна и складови части, както и производствени помещения за леката промишленост. Целевата група от бъдещи наематели включва технологични, обслужващи и логистични компании за продажба на дребно. От компанията посочват обем на инвестицията между 30 и 40 млн. евро и създаване на 100 до 200 работни места.

Изготвените от лицензиран оценител пазарни цени на земеделските имоти, представляващи инвестиционен интерес, възлизат съответно на малко над 81 хил. лв. и 136 хил. лв.

Председателят на общинския съвет предлага да бъде извършена продажба на терените чрез конкурс при определени условия, които да отговорят на няколко групи въпроси и да защитят общината при намерение за спекулативна покупко-продажба на имотите. Идеята на Веселинов е стартовите цени при продажбата да са 2 млн. лв за терена в землището на Русе и 1 млн. лв. за този в квартал Средна кула.

Цените са образувани на база изповядани сделки в този район с частни парцели и с оглед необходимата инвестиция за довеждаща техническа инфраструктура, която за двата парцела е различна. Според предлаганите изисквания кандидатите за терените трябва да се ангажират с минимален размер инвестиции от 20 млн. евро за единия парцел и 50 млн. евро за другия през следващите две години, информира още в. Дневник.