Средната цена на тристайните апартаменти в Букурещ се е повишила с 4% през март, достигайки 1 430 евро на квадратен метър, в сравнение с нивото й от 1 375 евро месец по-рано, посочиха данни въз основа на обявените цени за продажби в най-голямото издание за публикуване на обяви anuntul.ro.

За сравнение, през февруари цените на тези апартаменти са се повишили с 6% според изнесените данни.

Леко понижение обаче е регистрирала цената на по-малките апартаменти до 80 кв. м, като те са се понижили средно с 4 400 евро през изминалия месец март.

Дори и на фона на спада им обаче, цените на апартаментите с площ от 80 кв. м в столицата на северната ни съседка се запазват на нива от около 85 000 евро.

В сравнение с края на миналата година през март цените на тристайните апартаменти са поскъпнали средно с 16%, по данни на специализираното финансово издание.

Анализатори коментират, че ако ръстът през март се запази и през следващите месеци до края на годината, то инвеститорите в подобни имоти биха реализирали доходност от 70-80% на годишна база.

Според брокер от имотната агенция Marussi agency цените на жилищата в Букурещ се очаква да продължат да се повишават до края на годината, на фона на повишението на реалните доходи на населението, силното търсене и улеснения достъп до кредитиране.

Доброто представяне при цените на жилищата в Румъния потвърждават положителните очаквания на инвеститори и анализатори за развитието на сектора.

По данни на агенцията за недвижимите имоти Arco Real Estate Consulting, изнесени в средата на миналия месец, цените на недвижимите имоти в столицата на Румъния се очаква да продължат да се повишават през следващите 15 години, като основна причини за това се сочи ниската степен на повишение на предлагането в сектора.

От там прогнозират достигане на цените на недвижимите имоти в топ-центъра на Букурещ до 10 000 евро за кв. м през следващите три-четири години.

Към момента най-високите цени на недвижими имоти в центъра на столицата на Румъния достигат до 3 000-3 500 евро за квадратен метър.