На гръцкия остров Коринтос ще се строят сглобяеми къщи от английско-българската компания ТруБилдХоумс (TrueBuildHomes), базирана в Самоков. Става дума за поръчка от общо 24 къщи до края на годината. Цената възлиза на 410 евро/кв. м. Сделката се осъществи между самоковския завод и гръцката фирма Пенеладики с предмет на дейност търговия на недвижими имоти. Освен Коринтос, очаква се и други острови от южната ни съседка да се сдобият със сглобяемите домове от Самоков, съобщиха от компанията.

ТруБилдХоумс наскоро осъществи и друга успешна сделка. Става дума за договор с френската компания Арлек. Къщите ще отпътуват към местността Боа Анзерес в Нормандия. В момента там са изпратени геодезисти от Англия. Строителният предприемач Ерик Конярд, който управлява фирмата, е избрал българския завод, след като проучил производителите в Естония, Литва, Сърбия и Румъния.

„ТруБилдХоумс е фирма, познаваща европейските практики както в строителството, така и в бизнеса. Също така те доказаха, че са надежден бизнес партньор.”- каза Ерик Конярд.

Основно предимство на сглобяемите къщи е, че те са солидни и траят до живот. Могат да се строят, доставят и сглобяват на място, само за няколко месеца(около 4 месеца) от датата на поръчката. Освен това има възможност да бъдат премествани в рамките на няколко дни. Къщите са снабдени с цялостна изолация, което ги прави енергийно ефективни, а изработката се осъществява от екологични материали. Конструкцията при земетръс е по-устойчива, отколкото при конвенционалните сгради.

Техниката на сглобяване премахва необходимостта от скъпо струващата проектантска работа, поради наличието на типови проекти. Не се налага клиентите да се тревожат за преразходи, тъй като цената на една къща се регламентира в договора. Сглобяемите постройки предлагат изключителни ценови предимства, в сравнение с тези на традиционното строителство.

В рамките на България ТруБилдХоумс осигурява транспорт от фабриката до мястото на строеж. За клиенти извън България ( Хърватия, Чехия, Гърция, Румъния, Испания, Турция и Великобритания), транспортът се заплаща от клиента. При предварителна уговорка обаче е възможно да се поеме и ангажимент за това.