Средната цена на старите жилища в Букурещ се е понижила с 12% през второто тримесечие на настоящата година в сравнение с първото, показва анализ на magazinuldecase.ro.

Причината за това се крие в слабия интерес на купувачите към подобен род жилища, сочи още анализът.

Намалелият интерес сред купувачите прави продажбата на стари жилища все по-трудна и отнемаща повече време. Така например продажбата на тристайно старо жилища става за шестдесет дни средно.

Най-сериозното намаление бележат цените двустайните стари апартаменти, които са станали 13% по-евтини в сравнение с първото тримесечие и сега струват по-малко от 12 0000 евро, в сравнение със 136 000 евро тримесечие по-рано.

Цените на студиата и тристайните апартаменти са паднали с 10%, според същия източник. Така средната цена на едно студио е намалял от 86 500 евро до 78 160 евро, а на тристайните от 177 000 евро до 159 800 евро.

На фона на слабото търсене, предлагането на старите жилища в румънската столица се е увеличили значително спрямо същия период на миналата година, като се е повишило с 51%.

За второто тримесечие обаче, то е намаляла с 34% спрямо първото тримесечие на годината, сочат още данните, главно поради сезонния характер на пазара, който отчита върхове през февруари-март и септември-ноември.