След дългата ваканция за някои и работата през лятото за други, проучване във Франция сочи, че при учениците и студентите се наблюдава "раздвижване", заради търсенето на стаи под наем, в които те биха могли да се настанят септември или октомври, информира френското електронно издание Seloger.com.

Данните, поднесени от Обсерваторията на живота на учащите се във Франция сочат, че повече от 1.3 милиона ученици и студенти учат извън градовете, в които живеят и именно заради това още през летните месеци започва усърдно търсене на стаи под наем за следващия учебен семестър.

За родителите, както и за самите ученици, това си е един голям " имотен маратон". На първо място трябва да се направи оглед на всички обяви за жилища под наем в сайтове като Seloger.com или ImmoStreet.com, предлагащи повече от 120 000 жилища под наем. Трябва да се отбележи, че стаите, давани под наем в Париж и останалите големи градове са доста привлекателни и обикновено представляват студиа, състоящите се от 2 стаи.

Стаите, които се отпускат служебно на някои студенти и ученици си остават типично парижко явление, което обикновено "спохожда" добрите ученици/студенти от специализираните паралелки и престижните училища.

Според барометъра на френското издание Seloger.com средната цена на жилище, давано под наем е 25.45 евро на квадратен метър, което е повишение от 6% спрямо миналата 2006 година. В Гренобъл цената е 12.24 евро за квадратен метър (+5.2%), в Лил - 12.53 евро за кв. м (+2.3%), в Лион 10.42 евро/кв. м (+2%), в Марсилия - 13 евро/кв. м (+0.7%), а в Монпелие 12.25 евро/кв. м, където се отбелязва понижение в цените от 0.2%, сочат още данните на сайта.

Търсенето на стаи под наем в интернет дава възможност за по-голям избор, освен това не е нужно да се разхождате до всяка стая, която ви се хареса, защото сайтът разполага със снимки, които могат да ви бъдат полезни при избора на новото жилище под наем.

Освен това е възможно да намерите обзаведено жилище - апартамент старо строителство, но също така е възможно да си наемете стая в апартамент в нова кооперация. Макар че в този случай, наемите определено ще бъдат по-високи.