Цената на жилищата в скандинавските страни също са отчели известно увеличение за последните няколко месеца, съобщава Turkish Daily.News.

Цените на апартаментите в Швеция са отчели ръст от около 7% за последните три месеца до началото на януари тази година, а на къщите около 9%, става ясно от изнесените данни на водещи шведски агенции за недвижими имоти.

Само за последния месец на изминалата година цената на апартаментите в страната, и особено в столицата Стокхолм, се е повишила с цели 5%, сочат докладите.

Средната цена на апартамент в Швеция през изминалия месец януари на тази година е бил около 200 хил. долара, а цената на изключително популярните в скандинавските страни еднофамилни къщи около 300 хил. долара.

Статистиката и изнесените данни за периода са направени след взетите данни за продажбата на около 12 000 апартамента и 15 000 еднофамилни къщи.

Пазарите в скандинавските страни по принцип се приемат за доста спокойни, предвид високия стандарт на живот на жителите и стабилните годишни ръстове на икономиките им.