Цените на апартаментите в курортните комплекси около Бургас остават непроменени от лятото на миналата година, твърдят агенции за недвижимости от региона. А ако се погледнат някои предлагани и непродадени през миналата година обекти, има дори известно понижение. В момента в Елените, Дюни и Слънчев бряг предложенията за продажба на по-големи апартаменти са над 100.

Това в повечето случаи са тристайни и многостайни апартаменти, като над 70% от тях са вече в завършени и предадени за експлоатация сгради.

Малко по-скъпи са апартаментите в новопостроените или довършващи се комплекси. Но и там таванът на продажбите е 1000 евро на кв. м. При това тези жилища се предлагат почти обзаведени.

Друга интересна тенденция е липсата на нови оферти за продажба през последните двайсетина дни. В две от най-големите агенции, последните постъпили оферти са от началото на април. Изводът е, че всички предложения за големи апартаменти в комплексите се въртят отдавна на пазара и не са стигнали до продажба. Което пък е сигурен белег, че ако някой собственик или строител бърза с продажбата, той вече е готов да преосмисли искането си и да коментира посочената цена. Засега обаче е трудно да се каже какъв ще е интересът към тези и подобни имоти през настоящия сезон.

Подобна е картината и при къщите или вилите в посочените три комплекса. Цените и тук са средно около 800 евро за кв. м, но за разлика от апартаментите, предлагането не е така голямо. За сметка на това обаче, повечето от новопостроените къщи са доста големи и могат да се ползват дори като частни пансиони или хотели.

Едно подобно предложение се върти в агенциите за имоти от края на март тази година. Става дума за къща в луксозната вилна зона „Зора” на Слънчев бряг. Сградата е на три етажа с квадратура на застроената площ 360 метра и двор от 780 кв. м. Къщата е обзаведена.

Например на 20 км от Слънчев бряг може да се купи къща с квадратура от 110 метра, заедно с двор от 400 кв. м с басейн и барбекю за 47 хиляди евро.

Данните от началото на сезона показват, че предстои трудно време за продавачите на ваканционни имоти по Южното Черноморие. Това е неминуемо, заради натрупването на поредица от неблагоприятни за бизнеса фактори – презастрояване, струпване на много строежи на сравнително малка територия, липса на вода и пречиствателни станции. Въпросът е дали няма да се стигне до срив, ако поне част от наболелите въпроси не бъдат разгледани и решени.