Цените на апартаментите в Чехия и по-конкретно в столицата на страната Прага, продължават да поскъпват в резултат на силното им търсене и улеснения достъп до кредити, както и на продължаващото спекулативно търсене от чуждестранни инвеститори.

От началото на годината цените на апартаментите в Чехия са поскъпнали с близо 10%, в сравнение с миналата в столицата и в по-големите градове.

На фона на цената от два милиона крони (71 275 евро) за стар апартамент от 68 квадратни метра в Прага към края на 2005 година, към момента цената на подобен апартамент е с около 500 000 крони повече, или с 25% повече.

Поскъпването се предопределя и от засиления чуждестранен спекулативен интерес към пазара на недвижими имоти в страната. За пример, чешка компания е закупила 27 апартамента в квартал близко до центъра на Прага за ирландски инвеститори, като подобни сделки стават все по-често срещано явление.

Друг фактор, предопределящ поскъпването на апартаментите в Чехия са най-ниските лихви в страната сред всички членки на ЕС, както и възможностите чуждестранни инвеститори да вземат заеми от местните банки при покупка на недвижими имоти в страната.

Силно остава и търсенето на жилища от населението на страната, като след "бейби бума" през 1970 година, все повече хора търсят по-големи жилища, подходящи за техните семейства.

Към момента близо 250 000 души от 10-милионното население на Чехия имат ипотечен заем от 1.5 млн. чешки крони (53 570 евро).

Конкуренцията на банките за привличане на нови клиенти е довела до предлагането на нови условия за ползването на заеми с облекчени условия, като най-дългият срок на отпускането им достига 40 години.

За тази година обаче, очакванията на специалистите са да не станем свидетели на драстично повишение в цените на жилищата в Чехия, подобно на това от миналата година, след спекулации, че данъкът добавената стойност на жилищата ще бъде повишен от 5 на 19% инициирали значителни покупки на жилища.