Ако някога сте си мечтали да притежавате собствен остров, сега може би е вашият шанс, пише CNBC.

Слабото търсене и нарастващият брой непродадени частни острови по целия свят създаде пазар на купувачите, като цените са паднали с между 20 и 80%.

В момента в света има над 600 частни острова, които се продават според Крис Корлоу от Private Islands Inc., която се занимава с рекламата и продажбите на острови. Броят на непродадените острови е нараснал с повече от една трета в сравнение с преди рецесията.

Човек вече дори не трябва да е милионер, за да притежава свой собствен рай. Има десетки острови по света, чиято цена е 200 000 долара или по-малко, а няколко дори се продават за под 50 000 долара (не очаквайте обаче вила и пясъчни плажове като в Бахамите за тази цена).

Брокери твърдят, че търсенето остава голямо за островите с високо качество – тези, които имат къщи, които са близо до големи населени центрове и с добри плажове. Цените обаче падат за все по-голям брой незастроени, отдалечени острови, които не могат да бъдат класифицирани като луксозни.

Остров Пуангиаги до Нова Зеландия първоначално е бил обявен за продажба на цена от близо 4 млн. долара, но наскоро е бил продаден за по-малко от 800 000 долара. Остров Буенависта в Панама, който разполага с повече от 200 метра плаж, е бил пуснат за продажба на цена от 3 млн. долара, докато в момента се продава за 750 000 долара.

На пазара има дори още по-изгодни сделки. Между тях е Лийф Кей на Бахамите. Този девствен остров има три плажа, докове (идеални за престоя на мегаяхти) и разполага с лесен достъп до голф игрище наблизо. Лийф Кей първоначално се е продавал за 24 млн. долара, сега цената му е 7 млн. долара.

Остров Бъкс, който е част от Британските Вирджински острови, разполага с каменна къща, разположена върху скала, която предлага панорамна гледка. Къщата има басейни, марина за рибарски лодки и плажове с бял пясък. Цената му е била 50 млн. долара, но сега може да бъде купен за 35.5 млн. долара.

Private Islands Inc. има повече от 130 оферти за острови, чиято цена е 500 000 долара или по-малко и няколко оферти за острови, които се продават за под 100 000 долара. Има остров, близо до Панама, който се продава за 30 000 долара. Площта му е около 3 декара. На него няма къща, но пък има много папагали и тукани.

Има много причини за спада на пазара на острови. Състоянието на световната икономика не е добро, дори за супербогатите. Много от новобогаташите купуваха острови като символ на обществено положение преди рецесията. Тогава заради популярни личности като Ричард Брансън, Джони Деп и Селин Дион, да притежаваш остров, изглеждаше бляскаво.

Когато си собственик обаче реалностите не са точно такива, каквито се е очаквало. Да построиш къща или сгради на частен остров изисква скъпи разрешителни, получаването на които може да отнеме месеци, дори години.

Начинът на придвижване до острова със самолет, после с лодка или чрез връзка с по-малък самолет също е проблем за неразполагащите с много време богаташи. Някои семейства пък рядко посещават притежавания от тях остров поради задълженията си към бизнеса.