По отношение на цените на жилищните имоти през тази година не очакваме покачване, споделиха специално за Profit.bg от агенция за недвижими имоти Явлена.

Цените по-скоро ще се задържат на нивата от 2008 г., като в някои райони и типове имоти се очакваме понижение в цените.

Такива са например надценените имоти в центъра на София, за някои от които се искаха цени от порядъка на 6000 евро/кв.м. Същото важи и за панелните апартаменти, които през последните години достигнаха по цени жилищата ново строителство.

Основните промени, които се очертават, са по отношение на схемите на плащане, които в момента се изменят спрямо променените условия на пазара - банки, строители и предприемачи променят условията си на работа.

Същото важи и за някои агенции за недвижими имоти, част от които започнаха да предлагат "неустоими оферти" на своите клиенти под формата на намалена комисионна, електроуреди и екскурзии.

Всички, които имат намерение да купуват имот през тази година, да потърсят професионален съвет от агенция с утвърдено име, съветват от Явлена.

Само тогава клиентът може да бъде сигурен, че ще бъде правилно ориентиран в непрекъснато променящата се пазарна обстановка и да бъде консултиран по отношение на най-изгодните цени, условия и начини на плащане във всеки конкретен случай.