Цената на недвижимите имоти се е понижила в 21 града в САЩ през януари, водена от спада на цените в Секраменто и Лас Вегас.

Стойността на кв. фут в Секраменто е паднала с 28% на годишна база през първия месец на годината до 166 долара или до 1 786 долара за кв. м, посочиха изнесени днес данни на базираната в Ню Йорк консултантска агенция Radar Logic Inc.

Цените на недвижимите имоти в Лас Вегас са се понижили с 25% до 137 долара за кв. фут или 1 474 долара за кв. м, сочи още направеният доклад.

На трето място сред най-зле представящите се градове е Сан Диего с понижение от 21%.

Растящият брой на лошите кредити, както и затегнатите условия по отпускане на ипотечен кредит, са сред основните причини за поевтиняването на недвижимите имоти, според специалистите.

Средната цена на еднофамилните къщи се е понижила с 8.7% за страната през февруари, посочиха пък изнесени по-рано през месеца данни на Националната асоциация на строителите.

Все повече стават продавачите, които, изнервени от ситуацията на пазара на недвижими имоти в САЩ, се стремят по-бързо да продадат своите жилища и са склонни значително да намалят цената.

Подобна тенденция се усеща и от страна на банките, които продават имоти на изпаднали в затруднение кредитополучатели.

Броят на лошите кредити се е повишил до най-високата в историята си стойност в края на изминалата година, сочат още данни, изнесени на 6 март. Те са се повишили до 0.83% от общия брой на домовете във водещата световна икономика през четвъртото тримесечие на годината, в сравнение с 0.54% година по-рано.

Закъсняващите плащания също са скочили до 23-годишен максимум.

В изследването, направено сред 25 града, повишение са регистрирали цените в Ню Йорк с 2% и Шарлот с 3.9%.