Цените на недвижимите имоти в България са се понижили до нива от 2007 г., най-осезаемо в средния ценови сегмент (между 50 000- 70 000 евро), пише Property Wire.

Цените са намалели във всички сегменти, като само луксозните имоти все още остава незасегнати от спада, показва проучване Raiffeisen Real Estate.

Анализатори не очакват скорошно възстановяване на пазара, защото повече продавачи все още искат твърде много на фона на това колко са готови да заплатят купувачите. Разликата между исканите цени и тези, на които се сключват сделките е около 20%.

Друг проблем е, че независимо от по-ниските цени се наблюдава значителен спад на търсенето заради намаленото кредитиране и повишаването на лихвените проценти на банките.

Най-голямо понижение на цените на жилищата са регистрирали жилищните комплекси в Свети Влас и Слънчев бряг, като в момента там може да се купи тристайно жилище за 70 000 евро.

Подобно е положението и в повечето планински курорти като в Банско модерни жилища се предлага за по малко от 70 000 евро.

Българския имотен сектор удари дъното много сериозно и едва ли ще се възстанови в скоро време, категорични са експерти.