Цените на недвижимите имоти в еврозоната са започнали отново да се покачват през 2010 година, но с различен темп в отделните страни, показва месечният доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от Франс прес.

През първото тримесечие на 2010 година е отчетено увеличение на цените на недвижимите имоти с 0.3 на сто на годишна основа, като растежът им се е ускорил до 1.8 на сто през второто тримесечие.

През 2009 година беше отчетен спад на показателя с близо 3 процента, отбелязва ЕЦБ.

Цените на жилищната собственост са нараснали прогресивно от началото на годината, но по различен начин в отделните страни, се казва в доклада.

Така например в Гърция, Испания, Холандия, Словакия и Естония (която ще се присъедини към еврозоната на 1 януари 2011 година) цените на недвижимите имоти са продължили да спадат през второто тримесечие на годишна основа. В Белгия, Франция и Финландия обаче показателят се е повишил, особено в градските райони.

Предлагането на жилища е продължила да навалява успоредно със свиването на строителните инвестиции с 4 процента през второто тримесечие на годишна основа, докато търсенето, подкрепяно от ниските лихви, се е подобрило.

Броят на разрешителните за строителство "предполага по-добри перспективи" по отношение на предлагането през близките месеци, уточнява ЕЦБ.

Източник: БТА