Правителственият индекс, следящ изменението на цените на недвижимите имоти в САЩ, е отбелязал най-голямото понижение в 17-годишната си история, което сочи, че пазарът на имоти в САЩ най-вероятно все още не е достигнал своето "дъно".

Понижението в цените е било поведено от това на цените на имотите в щати като Калифорния, Флорида и Невада.

Изнесените данни посочиха понижение на цените на имотите в най-голямата световна икономика от 3.1% на годишна база през първото тримесечие на годината.

Това бе и второто понижение на индекса на годишна база от създаването му през 1991 година. Първото бе отбелязано през четвъртото тримесечие на миналата година, когато спадът бе значително по-малък в размер на 0.45%.

Друг широко следен индикатор относно състоянието на недвижимите имоти в САЩ - Standard & Poor's/Case-Shiller index, отчете по-рано, по-голям от очакванията спад на цените на имотите в най-големите щатски градове.

Понижението на правителствения индекс обаче, който следи цените на по-достъпните имоти в САЩ е силно притеснителен фактор, който сочи, че кризата на пазара на имоти в САЩ се простира не само върху пазарите, отличаващи се с изключителен ръст през последните години, но и върху останалите.

Понижение са отбелязали цените на имотите в 43 щата, водени от понижението в Калифорния и Невада от по над 8% на годишна база за първите три месеца.

Спад от 1.7% е регистрирал индексът на цените на имотите и спрямо четвъртото тримесечие на миналата година, което бе и най-голямото му тримесечно понижение в историята.

Очакванията на специалистите са, че ситуацията на пазара на имоти в САЩ ще продължи да се влошава, като прогнози сочат понижение на индекса с 5.4% на годишна база през четвъртото тримесечие на настоящата година.

Много от пазарните наблюдатели не очакват положението да се подобри преди началото на следващата година, въпреки надеждите на част от пазара, че това ще стане през втората половина на настоящата година.